Blog: Amadeus Leisure Platform API voor reisbureaus

En het proces dat wij hebben doorlopen met Travel Store

De Webmakers maken al jaren de site(s) voor het Gorcums Reisburo waaronder traveltroef.nl, regio-reisburo.nl en pilootkoen.nl. Toen ze contact met ons opnamen voor een compleet nieuwe site, die alle andere sites zou samenvoegen en gebruik ging maken van de nieuwe API van Amadeus, wilden wij die uitdaging graag aan gaan.

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een set aan commando’s waarmee je informatie kan ophalen van de leverancier van de API, in dit geval Amadeus. Onze koppeling naar de Amadeus-API maakt gebruik van cURL, dit is een methode voor het downloaden van gegevens. Je stuurt bepaalde data, in het JSON formaat, via cURL naar een API url en krijgt bepaalde data terug welke je op de site kan gebruiken.

Het proces

In eerste instantie hebben we via generieke test credentials toegang gekregen tot de API en zijn we begonnen met een soort “proof of concept”. We hebben de verbindingen met de API opgezet en de eerste basis calls gedaan zodat we konden zien hoe het allemaal werkte.

De tweede stap was een afspraak op het kantoor van Amadeus om alles door te spreken en de eerste bevindingen te delen. Aan de hand van deze afspraak hebben we onze eigen test credentials gekregen en is er een Slack kanaal met de developers van de API opgezet. Hierdoor konden wij onze vragen gelijk bij Amadeus neerleggen en konden we eventuele bugs makkelijk delen.

Met onze eigen credentials en het Slack kanaal konden we gaan focussen op de volledige implementatie van de API, van het zoeken naar een reis tot het boeken en betalen daarvan. Dit is een vrij tijdrovend proces omdat wij veelal uit moesten zoeken wanneer welke API calls gedaan moesten worden.

Amadeus houdt ook de vinger aan de pols tijden het bouwen en zodra de site klaar is voeren ze een volledige controle uit. Je moet een aantal Excel sheets invullen en toegang verstrekken tot de development omgeving. Zodra ze beide hebben, gaan ze alles nalopen en krijg je feedback over het gebruik van de API.

Na de controle en het oplossen van de fouten hebben we de productie credentials gekregen waarmee we de site ook daadwerkelijk live konden zetten. Vanaf dat moment was de site, travelstore.nl, ook voor klanten te gebruiken. Daarmee stopte het proces uiteraard niet. Aan de hand van de feedback van klanten hebben we nog een hoop dingen aangepast en gefinetuned.

Conclusie

De vorige API van Amadeus was persoonlijk per klant, hierdoor was er vanuit Amadeus meer mogelijk. Hier zijn ze in de nieuwe API echter vanaf gestapt waardoor elke gebruiker nu een identieke API heeft. Door deze aanpassing is de API voor Amadeus beter te beheren. Voor de gebruiker van de API betekent dit meer werk omdat sommige dingen nu zelf geïmplementeerd dienen te worden. Amadeus is vaak wel bereid om hierover mee te denken zodat de beste oplossing gebruikt kan worden en soms zelfs, als ze toegevoegde waarde zien, een aanpassing te doen aan de API.

Wij zijn als De Webmakers zeer tevreden over het resultaat en over de samenwerking met Amadeus. We zijn inmiddels ook met een nieuwe klant begonnen aan hetzelfde traject.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Een tevreden klant:
"Wij zijn zeer te spreken over de samenwerking met de Webmakers. Het contact met onze vaste contactpersoon loopt naar tevredenheid en het is fijn om snel te kunnen te kunnen schakelen!"

- Piloot Koen

Amadeus Leisure Platform API

Wil je meer weten over een website met een Amadeus API? Neem dan contact met ons op.

Onze beloftes:
Vaak binnen 1 werkdag reactie
Alle kennis in huis
Vrijblijvend
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
13
februari
2020
Stephan Versluijs
Door: Stephan Versluijs
Fulltime Webmaker sinds 2006. PHP, Apps, MySQL, HTML, CSS, jQuery, DNS, hosting, domeinnamen en meer.
Tags: Webdesign, Amadeus, API, Reisbureaus
Leestijd: 3 min
Amadeus Leisure Platform API voor reisbureaus

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten