10 tips voor linkbuilding

Verhoog de autoriteit door middel van linkbuilding

Herken je dat? Je wil zo veel mogelijk bezoekers naar je website krijgen zodat je een zo hoog mogelijke omzet behaalt. Het wil echter niet altijd lukken om al dat verkeer naar je website te krijgen. Dit kan te maken hebben met de ranking in de zoekmachines. Hoe kun je deze beïnvloeden?

Ranking in zoekmachines

De ranking in zoekmachines wordt bepaald door 3 aspecten: content, techniek en autoriteit. Het is belangrijk dat deze alle drie op orde zijn om te zorgen dat de ranking zo optimaal mogelijk is. Dit blog zal zich richten op de autoriteit

Een autoriteitsscore kan ook wel gezien worden als een waardering van Google voor de mate waarin jouw domein of pagina relevant en belangrijk is. Deze is altijd tussen de 0 en 100 en komt voor op domein- en pagina niveau. Hoe hoger de score, hoe meer kans je hebt om te scoren in de zoekmachines. 

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een techniek voor het verzamelen van kwalitatief goede links van verschillende domeinnamen om zo de populariteit, en dus de autoriteit, van een pagina te verhogen. Deze links kunnen gezien worden als stem waarmee de populariteit van de website gemeten kan worden.  

Tips voor Linkbuilding

 1. Zorg dat er content op je website staat waar men naar wil linken
  Wanneer je relevante en actuele content creëert voor je website kan het gebeuren dat websites uit zichzelf naar jou gaan linken. Dit gebeurt echter alleen in de meest ideale situatie. Dit neemt nog niet weg dat je goede content op je website moet hebben staan; wanneer jij aan een bedrijf vraagt om naar jouw content te linken is het alsnog belangrijk dat de kwaliteit goed is, wil een bedrijf daadwerkelijk gaan linken. 
 2. Zorg dat de pagina van de backlink relevant is voor jouw pagina
  Het is belangrijk dat de pagina van de backlink gerelateerd is aan jouw pagina; hoe meer deze gerelateerd is, hoe beter. Ook is het belangrijk om de domein autoriteit van een dergelijke pagina in de gaten te houden. Hoe hoger de autoriteit, hoe beter. 
 3. Anchortekst
  De anchortekst die bij de link wordt gebruikt, is ook van invloed op de ranking van jouw pagina. Het is belangrijk om variatie aan te brengen in de anchortekst. Dit heeft onder andere te maken met de Google Penguin-update, die in het leven is geroepen om anchorlinkspam te voorkomen. Zorg er dus voor dat je anchortekst profiel bestaat uit verschillende variaties van zoekwoorden en de merknaam. 
 4. Zorg voor een natuurlijke groei
  Het is belangrijk dat de groei van het aantal backlinks natuurlijk verloopt. Je loopt namelijk risico om een penalty van Google te krijgen als je een onnatuurlijke groei van het aantal backlinks hebt. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om 100 backlinks per dag te krijgen; het is beter om 10 kwalitatief goede links te verkrijgen in een maand tijd.
 5. Behoud een goede balans in follow en nofollow links
  Om een natuurlijk backlink profiel te behouden is het belangrijk om een goede balans te behouden tussen follow en no-follow links. Een follow link geeft niet alleen bij Google aan dat deze link gevolgd moet worden maar ook dat er een ‘stem’ wordt gegeven. Bij een nofollow link geldt het tegenovergestelde; de link wordt niet door Google gevolgd, en er wordt ook geen waarde toegekend. Toch is het belangrijk dat je backlink profiel uit beiden bestaat voor een goede balans. 
 6. Interne links
  Het is ook belangrijk dat de linkstructuur binnen je eigen website op orde is door middel van interne links. Dit zorgt niet alleen voor een goede navigatie op je website voor Google én de gebruiker, maar ook voor het verspreiden van autoriteit over pagina’s. Hoe is het makkelijker om waarde aan een pagina toe te voegen dan er zelf naar te linken?
 7. Reageren op blogposts 
  Backlinks kun je ook ontvangen door te reageren op blogposts van andere websites. Hier kun je je expertise laten zien en websitebezoekers genereren. Voor het reageren op een blogpost ontvang je een backlink, maar dit is wel een ‘no follow’ link. Deze zijn echter wel relevant voor een natuurlijke balans in het backlink profiel. 
 8. Persberichten 
  Deze vorm van linkbuilding kan gezien worden als een goede manier om publiciteit te krijgen. Zo bouw je namelijk meer naamsbekendheid op bij een breder publiek dan enkel jouw doelgroep. Daarnaast kun je in het persbericht ook linkjes naar je eigen website verwerken met zelf gecreëerde anchorteksten. Zorg er alleen wel voor dat dit natuurlijk blijft. 
 9. Broken links
  Door het zoeken naar kapotte links, help je website eigenaren met het verbeteren van hun website. Niemand wil namelijk linkjes op zijn/haar website hebben die niet werken. Heb je een kapotte link ontdekt op een pagina en bevat jouw website een pagina over datzelfde onderwerp? Dan kun je contact opnemen met de website eigenaar om de kapotte link te vervangen met een backlink naar jouw pagina.  
 10. Koop GEEN backlinks
  Het kopen van backlinks is een slecht idee omdat je er flink voor gestraft kan worden door Google!

Linkbuilding uitbesteden?

De Webmakers kunnen het verzamelen van backlinks voor jou uit handen nemen. Wij bieden namelijk verschillende pakketten aan waar niet enkel het verzamelen van backlinks aan bod komt, maar ook het verbeteren van de techniek en content van de website. Meer weten?

Bekijk SEO-pakketten

Een tevreden klant:
"De gehele operatie is door De Webmakers in optima forma begeleid en tot in details uitgevoerd. [..] Wij zijn en blijven bij De Webmakers!"

- Piet Maartense

SEO-pakket

Een SEO-pakket voor jouw website is al beschikbaar vanaf €300,- per maand exclusief BTW.

Tips voor linkbuilding:
Anchortekst
Interne links
Balans follow & nofollow
Koop GEEN backlinks
Nog veel meer...
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
15
juli
2020
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, SEO, Linkbuilding
Leestijd: 2 min
10 tips voor linkbuilding

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten