Blog: Het .nl domein is jarig!

25 april is het 35 jaar geleden dat het .nl domein werd aangevraagd

Aanstaande zondag (25 april) is het precies 35 jaar geleden dat het .nl domein werd aangevraagd voor Nederland en dat wordt gevierd door SIDN! Wij vertellen je meer over SIDN en de .nl domeinnaam.

SIDN

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is eigenaar van het .nl domein. Als je een .nl website wilt bezoeken, zorgt deze organisatie ervoor dat je (veilig) op de juiste website terecht komt. Ze staan niet voor niets voor een kansrijk en zorgeloos digitaal bestaan voor iedereen, wat ervoor heeft gezorgd dat het .nl domeinnaam één van de veiligste en grootste landendomeinen ter wereld is. 

De eerste .nl domeinnaam

Hoewel het .nl domein op 25 april 1986 werd aangevraagd, heeft het enkele dagen geduurd voordat ook daadwerkelijk de eerste .nl domeinnaam werd geregistreerd. Piet Beertema (systeembeheerder bij CWI) heeft na het aanvragen van het .nl domein óók de eerste domeinnaam aangevraagd op 1 mei 1986. De domeinnaam die hij aanvroeg was: cwi.nl. 

Met de aanvraag van deze domeinnaam was .nl, na de VS, het eerste actieve landendomein. 

Wanneer kwam SIDN in beeld?

Toen het .nl domein net bestond, was er nog geen systeem om domeinnamen toe te wijzen. Alle internetgebruikers hadden een lijstje met alle internetadressen, bestaande uit nummers. Toen het internet en het aantal gebruikers in de jaren 90 hard groeide, was er behoefte aan een systeem om domeinnamen toe te wijzen. Daarom werd SIDN opgericht in 1996 en werden de taken van het CWI overgenomen.

Ondertussen zijn er ruim 6 miljoen .nl domeinnamen

Na de eerste domeinnaam registratie in 1996 groeide het aantal domeinnamen explosief. In 2003 werd de 1 miljoen domeinnamen bereikt en dit is flink doorgegroeid. Op 18 juni 2020 werd namelijk de 6 miljoenste domeinnaam geregistreerd. 

Een .nl-domeinnaam registreren?

De Webmakers bieden verschillende domeinnaam extensies aan waaronder het .nl-domein. Bij ons staat een goede en snelle service centraal, zonder daar te veel voor te betalen. Bekijk hier alle beschikbare domeinnaam extensies van De Webmakers. Via de tool op deze pagina kun je kijken of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. 

Registreer domeinnaam
 

Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

Ook een domeinnaam?

Onze domeinnamen zijn vanaf €24,- exclusief BTW per jaar.

Waarom domeinnamen bij De Webmakers?
hoog service-level
Alle extensies beschikbaar
Ook bereikbaar buiten kantooruren
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
22
april
2021
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Domeinnamen
Leestijd: 2 min
Het .nl domein is jarig!

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten