Blog: Afbeeldingen optimaliseren voor de zoekmachines

Wist je dat afbeeldingen ook een belangrijke rol spelen bij SEO?

Eerder schreven we al een blog over de juiste formaten van social media afbeeldingen, maar het is ook zeker belangrijk om foto’s op de website goed te optimaliseren. Want wist jij dat Google naast teksten ook afbeeldingen analyseert? Wij vertellen je er meer over!

Afbeeldingen & SEO

Afbeeldingen zorgen op een website niet enkel voor een mooie styling of een ondersteuning bij jouw teksten, maar ook voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines. Huh echt? Ja echt! Google ‘scant’ afbeeldingen op jouw website om deze weer te gaan geven in Google afbeeldingen. Dus hoe beter jij de foto’s op je website optimaliseert, hoe groter de kans dat jouw foto’s goed gaan scoren in Google afbeeldingen. Gevolg? Meer websitebezoekers!

Focus je dus niet alleen op de zoekmachine optimalisatie van website teksten maar ook op die van afbeeldingen.

De redenen waarom je afbeeldingen zou moeten optimaliseren

Er bestaan meerdere redenen waarom je afbeeldingen zou moeten optimaliseren voor SEO. Deze zijn als volgt:

 1. Betere vindbaarheid in de zoekmachines
  Zoals hierboven genoemd, heeft het optimaliseren van afbeeldingen een positieve werking op de vindbaarheid in de zoekmachines doordat je dan ook (beter) gevonden kunt worden in Google Afbeeldingen.
   
 2. Meer context voor Google 
  Google begrijpt beter wat er allemaal op jouw pagina staat. Met het invullen van de juiste gegevens kan Google ook begrijpen wat er op de afbeeldingen staat. 
   
 3. Het verbetert de toegankelijkheid
  Je verbetert de toegankelijkheid voor mensen die de afbeelding op de website niet kunnen zien door bijvoorbeeld een slechte internetverbinding of blindheid/slechtziendheid. 
Google afbeeldingen

 

Zo optimaliseer je afbeeldingen

Er zijn een aantal onderdelen die je kunt optimaliseren als het aankomt op afbeeldingen. De optimalisaties helpen zowel Google als de gebruiker met het beter begrijpen wat er op de afbeelding te zien is én zorgen voor een betere kwaliteit van de pagina.

 • Kies het juiste bestandstype
  Er bestaan verschillende soorten bestandstypes om een foto mee op te slaan. De meest voorkomende zijn JPG en PNG: maar welke gebruik je voor foto’s op je website? Het beste is om JPG afbeeldingen te gebruiken. Deze afbeeldingen zijn namelijk compacter dan PNG afbeeldingen waardoor het minder invloed het op de laadsnelheid van jouw website.
   
 • Bestandsgrootte
  Grote bestanden hebben een negatieve invloed op de laadsnelheid van jouw website. Zorg dus dat de bestandsgrootte van afbeeldingen zo klein mogelijk is, maar nog wel zijn kwaliteit behoud. 

  Een handige (gratis) tool waarmee je bestandsgroottes kunt aanpassen is bijvoorbeeld Tinyjpg
   
 • Kies een passende bestandsnaam
  Ook de bestandsnaam is van invloed op de zoekmachines. Zorg dat de bestandsnaam informatief is zodat zoekmachines de afbeelding makkelijker kunnen vinden. Stel je plaatst een foto over een kinderfiets, dan is het belangrijk dat dit ook terugkomt in de bestandsnaam.

  Zo moet het niet: IMG_123456
  Zo moet het wel: roze-kinderfiets
   
 • ALT-tag
  Nadat je de foto hebt geüpload in je CMS (wij werken bijvoorbeeld met het Concrete CMS), kun je een ALT-tag invullen voor de foto. Zorg dat je ook hier bijvoorbeeld invult dat er op de foto een roze kinderfiets staat. 

  Het is belangrijk dat de ALT-tag goed beschrijft wat er op de foto staat, aangezien deze tag wordt weergegeven als een foto niet weergegeven kan worden én Google hier informatie uithaalt.

Zoekmachine optimalisatie door De Webmakers

We snappen dat het ingewikkeld kan zijn om jouw website volledig te optimaliseren voor de zoekmachines. Aan de hand van 3 verschillende pakketten kunnen wij dit voor je uit handen nemen. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op onze informatiepagina.

Meer informatie
 

Een tevreden klant:
"Fijn bedrijf, heeft het al jaren op orde. Geen vraag is te veel en altijd snel en vriendelijk contact!"

- Martijn Bakker

Waarom afbeeldingen optimaliseren?
Betere vindbaarheid in zoekmachines
Meer context voor Google
Het verbetert de toegankelijkheid
Zoekmachine optimalisatie uitbesteden?

De Webmakers bieden 3 verschillende pakketten aan voor het optimaliseren van jouw website!

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
12
mei
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, SEO
Leestijd: 2 min
Afbeeldingen optimaliseren voor de zoekmachines

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten