Blog: Betere beveiliging met server update naar AlmaLinux

Met een blijvende ondersteuning voor oudere sites en diensten

Mogelijk heb je het de afgelopen weken al een keer gehoord of gemerkt. Wij zijn bezig geweest met server updates waardoor onze servers even plat moesten. Gelukkig hebben we inmiddels alle servers gedaan en gaan weer verder met het serviceniveau die je van ons gewend bent.
 

Onze oude software: CentOS

Onze servers draaiden op CentOS, een veel gebruikt besturingssysteem gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux (RHEL). CentOS is een downstream fork van RHEL, dat betekent dat alle wijzigingen eerst in RHEL komen en daarna pas in CentOS. Hierdoor was CentOS altijd heel stabiel ook al waren de features niet de aller nieuwste.

De ontwikkelaars van CentOS hebben echter de beslissing genomen om dat model te gaan veranderen. Ze hebben de ondersteuning voor CentOS 8 vroegtijdig stopgezet en hebben besloten om het hele principe te veranderen en te hernoemen. De nieuwe CentOS Stream is een upstream fork RHEL, hierdoor komen wijzigingen eerst in CentOS voor ze in RHEL komen. De verwachting van de community was dat dit de stabiliteit niet ten goede zou komen.
 

De overgang van CentOS naar AlmaLinux

Wij hadden ook zo onze twijfels bij de nieuwe richting van CentOS. Echter is het ook niet zo eenvoudig om te switchen naar een nieuw besturingssysteem. 

Na het nodige onderzoek zijn wij uitgekomen op AlmaLinux. AlmaLinux is, net als CentOS was, een door de gemeenschap ondersteunde downstream fork van RHEL en komt met dezelfde betrouwbaarheid, beveiliging en stabiliteit als RHEL. 

Een bijkomend voordeel van AlmaLinux is dat ze ook een tool hebben ontwikkeld genaamd ELevate. Het doel van dit project is het gemakkelijker maken van migreren tussen verschillende versies van op RHEL gebaseerde systemen. Wij hebben deze tool gebruikt om van CentOS 7 naar AlmaLinux 8 te migreren.
 

De voordelen van deze server update

Door de update van de servers zijn we weer verzekerd van langdurige ondersteuning en updates. Omdat we naar een nieuwere versie zijn gegaan bieden we ook ondersteuning voor nieuwe standaarden en beveiligingsmethodes. Zo ondersteunen we nu bijvoorbeeld ook TLS 1.3, dit was met CentOS 7 niet mogelijk.

Alle software die wij gebruikten, werkt ook gewoon op AlmaLinux. Hierdoor hoeven we geen ondersteuning te stoppen voor oudere sites of diensten.

De voordelen in het kort:

-    Ondersteuning voor nieuwe standaarden en beveiligingsmethodes
-    Blijvende ondersteuning voor oudere sites en diensten
-    Hoge betrouwbaarheid en veel stabiliteit

 

Webhosting bij De Webmakers

Ben je op zoek naar een betrouwbare hostingprovider met een hoog service niveau? Dan helpen wij jou graag verder. De Webmakers beheren hun servers zelf en kunnen jou tijdens kantooruren direct te woord staan als zich een probleem voordoet. 

Meer weten over onze hosting?
 

Webhosting bij De Webmakers

Een tevreden klant:
"De gehele operatie is door De Webmakers in optima forma begeleid en tot in details uitgevoerd. [..] Wij zijn en blijven bij De Webmakers!"

- Piet Maartense

De voordelen van de server update naar AlmaLinux
Ondersteuning voor nieuwe standaarden en beveiligingsmethodes
Blijvende ondersteuning voor oudere sites en diensten
Hoge betrouwbaarheid en veel stabiliteit
Op zoek naar een hostingprovider?

De Webmakers bieden betrouwbare webhosting met een hoog serviceniveau. 

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
30
maart
2023
Stephan Versluijs
Door: Stephan Versluijs
Fulltime Webmaker sinds 2006. PHP, Apps, MySQL, HTML, CSS, jQuery, DNS, hosting, domeinnamen en meer.
Tags: Updates, Webhosting
Leestijd: 2 min
Betere beveiliging met server update naar AlmaLinux

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten