Concrete 5.6 vs Concrete 5.8

Wat is het verschil tussen Concrete 5.6 en Concrete 5.8?

Inmiddels werken De Webmakers al meerdere jaren met Concrete. In onze ogen het beste Content Management Systeem van dit moment. Wij hebben ongeveer 10 jaar geleden gekozen voor Concrete boven alle andere beschikbare CMS-en. De reden waarom we hebben gekozen voor Concrete in plaats van bijvoorbeeld WordPress kun je hier lezen.

Vooruitgang

Ook Concrete gaat met de tijd mee. Zo heeft het in de jaren al diverse grote updates gehad. Denk aan beveiligings-updates, maar ook diverse andere updates. Onder andere het geschikt maken voor mobiel of tablet. De meest recente grote update van Concrete is Concrete 5.8

Volledige vernieuwing

Zoals het doet vermoeden is Concrete 5.8 een volledig nieuwe versie van het bekende Content Management Systeem. En met volledig bedoelen we ook écht volledig. Het systeem is vanaf de grond opnieuw opgebouwd, met nieuwe basis elementen. De keuze voor het opnieuw opzetten is eigenlijk een hele eenvoudige. 

Open Source

Omdat Concrete een open-source softwarepakket is het mede-afhankelijk van diverse basiscomponenten. Die componenten zijn ook weer open-source en worden regelmatig geüpdatet. Door die diverse updates kan het zijn dat bepaalde basiscomponenten niet of nauwelijks meer met elkaar kunnen samenwerken. Vaak wordt er dan voor gekozen om een bepaald basiscomponent niet verder te updaten of te vervangen. 

Een andere reden is dat de ontwikkelingen door blijven gaan. Dat zou kunnen betekenen dat er basiscomponenten binnen het CMS door andere, betere, snellere of veiligere basiscomponenten vervangen kunnen worden.

Nieuw, maar toch vertrouwd.

Om te voorkomen dat Concrete met verouderde, tragere en mogelijk onveilige componenten blijft werken, heeft Concrete er voor gekozen om de beste basiscomponenten bij elkaar te zoeken en daarvandaan een nieuwe CMS te ontwikkelen. Daarbij zijn ze niet vergeten wat de kracht van Concrete was en is. Het systeem is nog steeds gebruiksvriendelijk voor de gebruiker.

Verschil tussen 5.6 en 5.8

Wat is dan het verschil? Los van hoe het er uit ziet zijn er nog wat zaken die behoorlijk zijn aangepast.
Op een rij:

  • Nieuwe look-and-feel
  • Meer functionaliteiten
  • Hoge aanpasbaarheid
  • Bewerkmogelijkheden voor afbeeldingen
  • Snellere laadtijden
  • Betere cache-ing 
  • Klaar voor nieuwe generatie servers

Zijn er dan ook nadelen aan Concrete 5.8? Zeker! Die zijn er, echter zal je als gebruiker daar niet veel van merken. Doordat Concrete 5.8 opnieuw is opgebouwd moet ook de ontwikkelaar omschakelen naar een nieuwe ontwikkeltechniek. 

Minder add-ons

Zoals ik al eerder schreef is Concrete 5 een open-source CMS. Dat betekent dat ontwikkelaars hun creaties kunnen en mogen delen met de community. Vanwege het uitdagende ontwikkelwerk voor Concrete 5.8 zijn er helaas nog niet zoveel add-ons of modules beschikbaar voor de meest recente versie van 5.8. 

Gelukkig is dat voor ons geen probleem. Wij hebben de expertise in huis om elke add-on, module of thema om te zetten naar de 5.8 versie.

Vraag naar de mogelijkheden

Update van 5.6 naar 5.8

Helaas is er ook een groot nadeel aan 5.8. En dat nadeel is dat er geen mogelijkheid is om van 5.6 te updaten naar 5.8. Dat houdt in dat wanneer je een 5.6 website om wilt zetten naar een 5.8 website, dat alle inhoud, inclusief afbeeldingen, documenten, gebruikers, formulier enzovoort, handmatig omgezet moeten worden. Er is geen mogelijkheid om inhoud via een druk op de knop om te zetten naar de meest recente versie. Komt dus neer op veel knip- en plakwerk.

Gelukkig is een update niet direct nodig…

Ik heb Concrete 5.6… Wat nu?

Ja, nu zit ik dus met een oud systeem? Ja en nee… De Webmakers werken al jaren met Concrete en kennen het CMS door- en door. Door die kennis kunnen wij jouw Concrete 5.6 versie nog jaren in de lucht houden. Wij zorgen er voor dat jouw CMS veilig en snel blijft werken op onze eigen servers. Er is dus geen directe noodzaak om jouw website te updaten.

Was je toch al van plan om je huidige Concrete 5.6 website eens een opfrisbeurt te geven? Neem dan even contact met ons op, dan kunnen we samen bepalen of het overzetten naar een nieuwe versie zinvol is.

Contact opnemen

Meer weten over Concrete5: https://www.concretecms.com/
De Webmakers op concrete5.org: https://community.concretecms.com/members/profile/1439 

Een tevreden klant:
"Prettige club om mee samen te werken, duidelijke afspraken en verder een heerlijke No-Nonsens mentaliteit."

- Johan Sterrenburg

Concrete CMS Specialist

De Webmakers zijn specialist op het gebied van Concrete5. Meer weten over dit CMS?

Waarom concrete CMS?
Geen technische kennis nodig
Uit te bereiden met add-ons
Aanpassingen eenvoudig via de webbrowser
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
09
april
2020
Wim Bouter
Door: Wim Bouter
Fulltime Webmaker sinds 2003. Gespecialiseerd in Concrete5, Online applicaties, Database gerelateerde websites en meer.
Tags: Website Design, Concrete5 CMS
Leestijd: 5 min
Concrete 5.6 vs Concrete 5.8

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten