Vanaf begin november 2021 is Concrete 9 beschikbaar. Naast een nieuw design zijn er ook enkele functies gewijzigd en nieuwe toegevoegd. Daarnaast is er na 7 jaar weer een nieuwe “standaard” thema beschikbaar. We zetten de grootste wijzigingen voor je op een rijtje.
Na een naamswijziging eerder dit jaar, is er sinds begin vorige maand ook een nieuwe versie van het CMS beschikbaar gekomen: Concrete 9. Als Certified Partner van het Concrete CMS hebben wij deze nieuwe versie uiteraard al helemaal uitgetest. Wij vertellen de grootste wijzigingen én waarom je in onze ogen Concrete 9 zou moeten gebruiken.
Het meest zichtbaar voor de beheerders van de diverse sites is toch wel het vernieuwde ontwerp van het Dashboard. Waar versie 8 nog werkt met donkere tinten, is 9 overgestapt naar lichte tinten.
Concrete versie 8
Concrete versie 9
Mede door het gebruik van een nieuwe onderliggend framework is het visueel een stuk aantrekkelijker geworden en oogt het fris en overzichtelijk.
De kracht van “Open Source” is goed te zien bij de ontwikkeling van Concrete. Dat blijkt maar weer aan de volledig vernieuwde filemanager. De ontwikkelaars van Concrete CMS hebben goed geluisterd naar de commentaren en suggesties van de gebruikers op de website van het Concrete CMS. Hierdoor is de filemanager of bestandenbeheer volledig op de schop gegaan.
Zowel het beheer van de bestanden in het Dashboard als het gebruik van de bestanden aan de voorkant zijn volledig opnieuw opgebouwd. Los van de betrouwbaarheid, die in versie 8 nog wel eens te wensen overliet, kun je als beheerder nu meer details aan een bestand toevoegen. Maar er zijn ook meer functionaliteiten voor het importeren/uploaden van bestanden en het bewerken van afbeeldingen!
Daarnaast is het, in versie 8 geïntroduceerde, “mappen”-systeem bewaard gebleven.
Vanwege de grote onderliggende aanpassingen is versie 9 opgeleverd met een standaard thema genaamd “Atomic”. Dit thema heeft alle eigenschappen en kenmerken om een flexibele en moderne website te ontwikkelen voor Concrete. Daarbij zijn er ook een aantal nieuwe blokken geïntroduceerd waaronder een fotogalerij en een Hero-afbeelding.
Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig, maar kort gezegd…veiligheid. Er is niets vervelender dan een gehackte mailbox of website. De nieuwsberichten en blogs laten zien dat er regelmatig sites gehackt worden. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je software up-to-date is.
Net als bij een auto moet je eens in de zoveel tijd wat onderhoud laten doen. Daarbij kunnen ze soms dingen repareren, maar het is ook wel eens nodig om een onderdeel geheel te vervangen. Zo werkt het met software ook. Concrete werkt met allemaal verschillende elementen van diverse ontwikkelaars. Deze elementen worden individueel beoordeeld op veiligheid en werking. Wanneer een element niet meer voldoet zal deze ge-update moeten worden. In sommige gevallen moet je daarbij ook elementen vervangen.
In versie 9 zijn alle onderliggende elementen of wel ge-update of wel vervangen. Daardoor is Concrete 9 weer klaar voor de toekomst.
Simpele antwoord is “ja”. Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig. Bijna iedere website heeft unieke eigenschappen die het updaten naar 9 in de weg zou kunnen zitten. De Webmakers zal daarom elke installatie van Concrete van onze klanten beoordelen en updaten. Wanneer je website wordt ge-update hoor je van ons.
Ik hoor je zeggen “maar versie 8 is toch onveilig?”… Nee… versie 8 is niet onveilig. Concrete CMS blijft updates voor versie 8 uitrollen. Echter zijn dit alleen nog maar beveiligingsupdates en geen nieuwe features. Deze updates blijven we uiteraard doen! Zo kunnen ook gebruikers van versie 8 nog jaren vooruit!
- Bob Harder
De Webmakers zijn Concrete specialisten. Je kunt met al je vragen bij ons terecht.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.