Blog: Voer in 4 stappen een concurrentieanalyse uit

Optimaliseer jouw website aan de hand van deze informatie!

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is een belangrijk onderdeel van SEO. Door in kaart te brengen hoe de concurrent ervoor staat, kun je mogelijk verklaringen vinden waarom zij zo goed presteren in de zoekmachines zodat je zelf ook optimalisaties kunt doorvoeren aan jouw website. 
 

Wie zijn jouw concurrenten?

Hoewel je het liefst de enige aanbieder van een bepaald product of dienst bent, weet je dat dit in de meeste gevallen niet zo gaat zijn. Je hebt namelijk te maken met concurrenten! Bedrijven die een vergelijkbaar product of dienst aanbieden. En dit kan op twee manieren:

 • Directe concurrenten: Bedrijven die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbieden.
 • Indirecte concurrenten: Bedrijven die een product of dienst aanbieden die lijkt op dat van jou óf het is een alternatief op jouw product of dienst. Ze voorzien consumenten op een andere manier van dezelfde behoefte.

Voorbeeld: 
Een sushi restaurant biedt uiteraard directe concurrentie aan andere sushi restaurants. Maar heb je er weleens over nagedacht dat het thuis bereiden van eten en maaltijdboxen ook concurreren met restaurants?

Voordat je met de concurrentieanalyse kunt beginnen, is het dus belangrijk om in kaart te brengen wie jouw concurrenten zijn. Uiteraard is het niet nodig om al jouw directe- en indirecte concurrenten te analyseren, maar kies bijvoorbeeld voor een top 3.

Heb je echt geen idee wie jouw concurrenten zijn?

Heb je op dit moment echt geen idee wie jouw concurrenten zijn? Dan is het raadzaam om een kijkje te nemen op de zoekresultatenpagina van Google. Typ een voor jou belangrijk zoekwoord in en bekijk wie er in de top 3 staat van de resultaten. Neem is een kijkje op hun website en identificeer of het concurrentie is voor jouw producten of diensten. Dit herhaal je vervolgens bij een aantal relevante zoekwoorden zodat je uiteindelijk jouw top 3 concurrenten kunt samenstellen.
 

Zo analyseer je jouw concurrenten

Nu je weet wie jouw concurrenten zijn, kun je beginnen aan de volgende stap: het analyseren van deze concurrenten. Om een goed en volledig beeld te krijgen van jouw concurrenten, maak je een analyse van de volgende onderdelen:

 • Zoekwoorden
 • Zoekresultaten pagina 
 • Content 
 • Backlinkprofiel

1. Zoekwoorden analyse

Een zoekwoorden analyse geeft jou een goed beeld van de zoekwoorden waar jouw grootste concurrenten op scoren. Bij een aantal zoekwoorden ben je jouw concurrenten al tegengekomen op de zoekresultatenpagina, maar mogelijk zijn er nog meer zoekwoorden waar jouw concurrent op scoort. 

Het uitvoeren van een zoekwoorden analyse begint allemaal bij het vinden van een juiste tool. Denk bijvoorbeeld aan MOZ, SE Ranking of SEMrush. Deze tools bieden allemaal een functie om een concurrent te analyseren.

Als je de URL van een concurrent intypt bij één van bovenstaande tools, ontvang je een volledige lijst met zoekwoorden waar de betreffende rivaal op scoort. Daarnaast krijg je ook nog aanvullende informatie zoals het zoekvolume, de huidige positie en de URL van de pagina die op het zoekwoord scoort.

Een impressie van de concurrentie analyse tool van SE Ranking.
 

Voorbeeld zoekwoord analyse


Met deze informatie kun je het volgende:

 • Inspiratie opdoen voor zoekwoorden waar je zelf nog niet op scoort (voor jouw zoekwoorden onderzoek).
 • Een beeld creëren over hoe de concurrent ervoor staat in de zoekmachines.
 • Een beeld creëren van content die scoort in de zoekmachines.
   
2. Zoekresultatenpagina analyse

Naast het analyseren van de zoekwoorden waar een individuele concurrent op scoort, is het bij het maken van een concurrentieanalyse ook van belang om de zoekresultatenpagina te analyseren. 

Uiteraard is het mogelijk om zelf de zoekresultaten bij te houden in Google (let op: doe dit wel in een incognito scherm!) maar eerder genoemde tools zijn ook wederom hiervoor een uitkomst. 

Bij SE Ranking kun je een zoekwoord selecteren waarvan jij wilt zien wie er in de top 100 / top 50 / top 30 / top 20 / top 10 resultaten staan. Je kunt zelf selecteren voor welke data of periode u de zoekresultaten wilt zien. 
 

Voorbeeld zoekresultatenpagina analyse


Met deze informatie kun je het volgende:

 • Op een snelle en efficiënte manier de zoekresultaten voor een bepaald zoekwoord inzien.
 • In één oogopslag zien wie jouw concurrenten zijn op een bepaald zoekwoord.
 • Direct een analyse laten maken van de betreffende pagina’s.

3. Content analyse

Weet jij eigenlijk welke content er allemaal te vinden is op de website van een concurrent? Een inzicht hierin geeft jou een goed beeld van de best scorende pagina’s van de concurrent. Tools geven vaak ook een inschatting van het verkeer naar deze pagina en een overzicht van de zoekwoorden waarbij een bepaalde pagina scoort. 

Daarnaast is het ook een goed idee om deze pagina’s zelf te bekijken. Wat valt je op aan de content? Is het bijvoorbeeld een hele lange pagina? Bevat het veel beelden? Zit het zoekwoord verwerkt in de URL, headings of metadata? 

Dit zijn allemaal duidelijke kenmerken die je ook zelf kunt verwerken op jouw pagina. De pagina van de concurrent scoort namelijk niet voor niets zo hoog in de zoekresultaten van Google. 


Met deze informatie kun je het volgende:

 • Achterhalen aan welke kenmerken een pagina dient te voldoen om te scoren in Google.
 • Aanpassingen maken aan jouw eigen website op basis van de uitkomsten.
 • Inzicht in de best scorende pagina’s van de concurrent.
   
4. Backlinkprofiel analyse

Naast content, is ook de autoriteit van een pagina erg belangrijk. Aan de hand van linkbuilding kun je jouw linkprofiel uitbreiden en de autoriteit verhogen. Maar hoe vind je dan relevante links voor jouw website? Een eenvoudige manier is bijvoorbeeld door jouw bedrijfsnaam tussen aanhalingstekens in te typen in Google zodat je kunt zien welke pagina’s jou noemen maar nog niet naar jouw website linken.

Maar een andere manier is het analyseren van het backlinkprofiel van de concurrent. Als een website naar de concurrent linkt, waarom zouden ze dan niet naar jouw website willen linken? Op deze manier kun je proberen om extra links te verzamelen die linken naar jouw website. 

Uiteraard is het verzamelen van links niet de enige reden dat je een backlinkprofiel analyse uitvoert. Het is namelijk ook gewoon van belang om te weten hoe de concurrent ervoor staat zodat je een beter beeld krijgt van hun sterke punten op het gebied van SEO. Een backlink analyse kun je wederom doen met één van eerder genoemde tools.
 

Met deze informatie kun je het volgende:

 • Het analyseren van het linkprofiel van de concurrent.
 • Een beter beeld creëren van de stand van zaken op het gebied van backlinks van de concurrent.
 • Inspiratie opdoen voor het uitbreiden van jouw linkbuilding activiteiten.


En nu? Aan de slag met het optimaliseren van jouw website!

Als het goed is, heb je uit de concurrentieanalyse weer voldoende informatie gehaald om jouw website verder te optimaliseren zodat je (nog) beter gaat scoren in de zoekmachines! Zie je het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan met jouw website? Besteed het dan uit aan De Webmakers.

De Webmakers helpt bedrijven groeien. Wij ontwikkelen websites, leveren snelle en hoge kwaliteit hosting én optimaliseren websites voor de zoekmachines. Ben je benieuwd hoe De Webmakers jou kan helpen? 

Lees meer over SEO
 

Een tevreden klant:
"We werken al jaren met Webdesign Bureau De Webmakers uit Gorinchem. Aanpassingen worden snel gedaan en eventuele problemen worden snel opgelost."

- Bob Harder

Een concurrentieanalyse staat uit verschillende onderdelen
Zoekwoorden analyse
Zoekresultaten pagina analyse
Content analyse
Backlinkprofiel analyse
Zoekmachine optimalisatie uitbesteden

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met het optimaliseren van jouw website? Besteed het dan uit.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
01
december
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, SEO, Zoekmachine Optimalisatie
Leestijd: 5 min
Voer in 4 stappen een concurrentieanalyse uit

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten