Deze Google updates wil je niet missen!

Een greep uit de laatste ontwikkelingen

Google heeft de laatste tijd niet stilgestaan en komt de komende tijd met een aantal nieuwe features waar jij als ondernemer mogelijk veel aan kunt hebben! In deze blog lichten we een aantal van deze updates uit én vertellen we wanneer je deze in Nederland kunt verwachten.

Vacatures onder de aandacht brengen met Google Jobs

Het heeft even geduurd maar sinds 25 augustus is Google for Jobs ook beschikbaar in Nederland! Met deze nieuwe vacature zoekfunctie kunnen gebruikers direct in de zoekresultaten vacatures zien die aansluiten bij hun zoekopdracht. Voor deze tool wordt samengewerkt met verschillende organisaties zoals Rijksoverheid en Randstad.

De ontwikkeling

Het is al weer even geleden dat Google de vacaturetool aankondigde. Dit werd namelijk al gedaan op 17 mei 2017, waarna de tool niet veel later live ging in de Verenigde Staten. In een korte tijd werden hier nog verschillende landen aan toegevoegd waardoor de speculaties ook ontstonden dat deze tool naar Nederland zou komen.

De tool is aan het begin van dit jaar getest in Nederland, waarna deze tool sinds 25 augustus live is gegaan! Hiermee is Nederland het 9e land in Europa met deze vacature tool.

Hoe werkt Google for Jobs?

Google for Jobs is een vacature zoekfunctie in Google Zoeken. Bij het zoeken naar vacatures worden de matchende vacatures direct weergegeven in de zoekresultaten (zie voorbeeld).

Nadat een gebruiker een interessante vacature heeft gezien en hierop wil solliciteren, wordt hij/zij doorverwezen naar de website van het betreffende bedrijf. Google meldt dat het aantal websitebezoekers van vacature aanbieders is toegenomen door het grotere bereik van hun vacatures. Om jouw vacature weer te laten geven in Google for Jobs moet je vacature aan een aantal technische eisen voldoen.

 

Google for Jobs

Verhoog het vertrouwen van potentiële klanten met Google Guaranteed badge

In juli kwam Google met een nieuwe test voor Google Mijn Bedrijf: de Google Guaranteed certification. Dit is een badge waaraan je kunt zien dat het bedrijf is gescreend door Google waardoor jouw bedrijf meer vertrouwen uitstraalt naar klanten. De badge wordt weergegeven in de Maps resultaten en bij je persoonlijke Google Mijn Bedrijf-profiel.

Hoe kom je aan zo’n Google Guaranteed certification?

Allereerst zal Google een achtergrond- en licentiecheck uitvoeren bij jouw bedrijf. Je moet namelijk wel aan een aantal eisen voldoen om zo’n badge te bemachtigen. Nadat jouw bedrijf is goedgekeurd, wordt er $50 per maand gerekend, waardoor je uiteindelijk $600 per jaar zal betalen.  

Er zijn nog geen verdere cijfers bekend over de invloed van zo’n badge: het zijn alleen maar speculaties. Als de badge daadwerkelijk voor meer vertrouwen zorgt onder consumenten, is er een kans dat de click-through-rate verhoogt, waardoor je meer websitebezoekers krijgt.

Wanneer kunnen we dit in Nederland verwachten?

Op dit moment is de badge enkel nog een experiment van Google. Het is dus nog niet duidelijk wanneer deze update naar Nederland komt én of deze update überhaupt blijft. Google heeft hier verder nog niks over bekendgemaakt.

Verkoop jouw producten met een gratis e-commerce platform

Na Facebook start ook Google met een gratis e-commerceplatform voor alle retailers en webwinkeliers. Op dit moment geldt dit alleen pas in de Verenigde Staten, maar Google zal dit jaar en in 2021 de gratis optie ook uitbreiden naar alle andere landen.

De ontwikkeling

Sinds april is het in de Verenigde Staten gratis om producten aan te bieden in Google Shopping en vanaf juni werden de producten in deze feeds ook gratis opgenomen in Google Search.

In Nederland betaal je daar op dit moment nog geld voor omdat dit wordt gezien als reclame, maar Google zal hiervan afzien in het nieuwe beleid. Het is echter wel zo dat je een prominentere vertoning krijgt als je betaalt. Google is en blijft afhankelijk van deze inkomsten.

Daarnaast hoeft er binnenkort geen commissievergoeding meer betaald te worden bij een Buy on Google- checkout. Dit betekent dat kopen op Google geen geld meer kost. Hiermee hoopt Google voordeel te halen ten opzichte van onder andere Amazon, eBay en bol.com.

Na Facebook volgt nu ook Google

Google is niet de enige die een gratis e-commerceplatform opstart; ook Facebook kondigde eerder aan hiermee te beginnen. Zo kunnen retailers op Facebook een gratis webshop aanmaken onder de naam Facebook Shops.

Wanneer kunnen we dit in Nederland verwachten?

Het is nog niet precies duidelijk wanneer Google deze update uitrolt in Nederland. Het enige wat bekend is, is dat de update de rest van het jaar en in 2021 in andere landen zal worden uitgerold. 

Op de hoogte blijven van de laatste online ontwikkelingen?

De Webmakers blijven meegaan met de laatste ontwikkelingen in de online wereld en willen deze graag met jullie delen! Dus wil jij graag op de hoogte blijven?

Bekijk de Webmakers blog!

Een tevreden klant:
"Zeer tevreden over onze samenwerking met De Webmakers. [..] Prettig communiceren en goede kennis van onze vaste developer zijn een goede basis tot succes."

- Rudolph Dekker

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing en webdesign? Houd onze blog in de gaten!

Nieuw bij Google:
Google Jobs
Google Guaranteed Badge
Google als e-commerce platform
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
10
september
2020
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, Google
Leestijd: 3 min
Deze Google updates wil je niet missen!

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten