Blog: Domeinnaam bezet? Wat nu?

Wij geven je tips!

Het aanvragen van een domeinnaam is de eerste stap voor het online krijgen van jouw website. Een domeinnaam is de naam van jouw website, ook wel URL, die men intypt om op jouw website terecht te komen. Het kan echter voorkomen dat jouw gewenste naam al bezet is. Lees hier wat je dan kunt doen!

Hoe kom je erachter dat een domeinnaam bezet is?

Bij het aanvragen van een domeinnaam is het allereerst belangrijk om erachter te komen of de gewenste naam nog vrij is. Partijen die domeinnamen aanbieden hebben meestal ook een tool om te checken of de domeinnaam die jij in gedachte hebt nog vrij is. Zo ook De Webmakers. Bekijk via de tool op onderstaande pagina of jouw domeinnaam nog vrij is!

Check domeinnaam

De domeinnaam is nog beschikbaar

Als de domeinnaam nog vrij is, is er geen probleem en kun je deze eenvoudig aanvragen via De Webmakers. Wij zorgen ervoor dat deze wordt aangevraagd en dat je toegang krijgt tot dit domein. Maar wat moet je doen als de tool aangeeft dat deze domeinnaam al in gebruik is?

De domeinnaam is bezet

Helaas, de tool geeft aan dat de domeinnaam al wordt gebruikt door iemand anders. Niet getreurd! Wij geven je een aantal tips om toch een domeinnaam te verkrijgen die veel op jouw gewenste naam lijkt.

  • Gebruik een andere extensie

De Webmakers bieden een grote hoeveelheid extensies aan. Een extensie is het stukje dat achter de punt aan het einde van jouw domeinnaam komt. De meest gebruikte extensies in Nederland zijn .com en .nl. Als jouw gewenste domeinnaam dus al bekend is met de gewenste extensie, kun je ook een kijkje nemen tussen de beschikbare extensies voor een andere mogelijkheid.

Bekijk beschikbare extensies

  • Gebruik een synoniem

De Nederlandse taal bevat veel synoniemen voor eenzelfde woord. Een aantal voorbeelden zijn: huis - woning, café - kroeg, taart - gebak. Als jouw gewenste naam dus al in gebruik is, kun je altijd nog een synoniem overwegen.

  • Gebruik een koppelteken

Soms hoef je niet eens na te denken over het gebruik van een synoniem, maar kun je een koppelteken gebruiken. Als bijvoorbeeld taartverkopen.nl al bezet is, kun je kijken of taart-verkopen.nl nog wel beschikbaar is. 

  • Gebruik een andere taal

Naast het gebruik van een synoniem, zou je ook kunnen overwegen om de naam in een andere taal te doen. Engelse woorden die bijvoorbeeld veel in het Nederlands worden gebruikt zijn: liedje - song, huis - house, muziek - music. Dit zijn geen moeilijke woorden waardoor deze voor velen begrijpelijk zijn. 

Maak gebruik van het alles-in-1 hosting pakket van De Webmakers

Om een website online te krijgen is er meer nodig dan alleen een domeinnaam. Zo heb je allereerst ook webhosting nodig zodat de website te allen tijde bereikbaar is en bijvoorbeeld ook een e-mailadres zodat klanten jou kunnen bereiken. 

De Webmakers hebben een oplossing bedacht om alle diensten die je nodig hebt om jouw website online te krijgen te bundelen: een alles-in-1 hosting pakket. Zo hoef jij je als klant geen zorgen meer te maken over de onderdelen die je nodig hebt. 

Dit pakket bevat het volgende:

  • Snelle webhosting
  • Grote e-mailbox van 1GB
  • .nl domeinnaam
  • SSL-certificaat
  • Updates
  • Service

Bestel het alles-in-1 hosting pakket
 

Een tevreden klant:
"Prettige club om mee samen te werken, duidelijke afspraken en verder een heerlijke No-Nonsens mentaliteit."

- Johan Sterrenburg

Beschikbaarheid domeinnaam

Is jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar?

Domeinnaam bezet?
Gebruik andere extensie
Gebruik een synoniem
Gebruik een koppelteken
Verander de taal
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
26
november
2020
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Domeinnamen
Leestijd: 2 min
Domeinnaam bezet? Wat nu?

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten