Zoekmachine Ecosia: milieu- en privacy vriendelijk

De zoekmachine die bomen plant

Zoekmachine Ecosia: milieu- en privacy vriendelijk

Deze week is de eerste Nederlandse reclamecampagne gestart van Ecosia. Hoog tijd dus om meer te vertellen over deze bijzondere zoekmachine. Je hoort het namelijk niet vaak: tijdens het online zoeken ook nog een bijdrage leveren aan het milieu. Maar met de zoekmachine Ecosia is dit mogelijk! Wij vertellen je meer over deze zoekmachine en de goede bijdrage aan het milieu.

Wat is Ecosia?

De duurzame zoekmachine Ecosia is gestart op 14 december 2009 naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. De zoekmachine wordt ook wel omschreven als ‘de zoekmachine die bomen plant’. Dit is namelijk ook letterlijk wat er gebeurt: de winst gaat naar het beschermen van de toekomst van onze planeet. 

20% van de omzet van Ecosia gaat naar hernieuwbare energie, regeneratieve landbouw en grassroots-activisme. De overige 80% wordt gebruikt om bomen te planten. Ondertussen zijn er al meer dan 125 miljoen bomen geplant met dank aan de inkomsten van Ecosia. 

Hoe werkt dit?

Ecosia maakt gebruik van de zoektechnologie van Bing gecombineerd met hun eigen algoritme. Wanneer jij iets zoekt, worden er advertenties getoond waarvoor adverteerders betalen, net als in bijvoorbeeld Yahoo en Google. Deze opbrengsten worden onder andere gebruikt voor hernieuwbare energie en om bomen te planten in gebieden die het het hardst nodig hebben, ook wel biodiversiteitshotspots genoemd. 

Zo lopen er onder andere projecten in Burkina Faso, Senegal en Indonesië. De bomen absorberen CO2, waardoor de opwarming van de aarde wordt beperkt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor minder woestijnvorming en vruchtbaardere bodems.

Milieuvriendelijk op verschillende manieren

Naast het planten van bomen bij elke zoekopdracht, biedt Ecosia nog een voordeel voor het milieu. Het bedrijf beschikt namelijk over eigen zonnecentrales die ervoor zorgen dat alle zoekopdrachten in Ecosia met 100% hernieuwbare energie kunnen werken. Hierdoor is het bedrijf meer dan 100% CO2 neutraal.

Privacy vriendelijke zoekmachine

De privacy van de gebruiker wordt gewaarborgd. Zo worden zoekopdrachten versleuteld en maar maximaal een week bewaard. Er worden dus geen gebruikersprofielen opgesteld aan de hand van uitgevoerde zoekopdrachten. 

Daarnaast maakt de zoekmachine ook geen gebruik van tracking door derden én is er zelfs een mogelijkheid om de tracking helemaal uit te schakelen.

Dit is een aanzienlijk verschil met andere zoekmachines, hoewel Google wel heeft aangekondigd om te stoppen met het volgen van individuele gebruikers.
 

Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

Delen
15
april
2021
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Zoekmachine, Ecosia
Leestijd: 2 min
Zoekmachine Ecosia: milieu- en privacy vriendelijk

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten