De gevolgen van privacy updates van Google en Apple

Heb jij al een melding gehad om tracking te accepteren?

Privacy staat bij steeds meer Nederlanders hoog in het vaandel. Je wilt namelijk niet dat je online gedrag zomaar gevolgd wordt of dat je persoonlijke gegevens ineens op straat liggen. Google en Apple hebben beiden updates doorgevoerd waardoor het moeilijker wordt om gebruikers te volgen.

iOS update voor meer privacy

Met de iOS 14 update van Apple wordt het moeilijker om het gedrag van gebruikers te volgen. Misschien heb je als Iphone gebruiker zelf al een melding gehad bij het openen van apps? Er wordt nu namelijk om toestemming gevraagd om je te tracken. 

Als je hier toestemming voor geeft, kunnen er gepersonaliseerde advertenties worden getoond. Wanneer je hier geen toestemming voor geeft, wordt je gedrag niet gevolgd buiten de app waardoor je geen gepersonaliseerde advertenties te zien krijgt. 

Android apps worden anoniemer

Ook Android blijft niet achter in deze privacy updates. Eind 2021 worden door Google de regels aangepast voor app bouwers en adverteerders. Het is de consument die hiervan profiteert.

Vanaf dat moment kunnen consumenten hun Advertising ID uitschakelen. Op deze manier worden er minder gepersonaliseerde advertenties getoond en worden profielbouwende praktijken ontregeld. 

Het verschil tussen Android en Apple

De updates van Android en Apple verschillen van elkaar. Waar je bij Apple bewust moet kiezen om nog gepersonaliseerde reclames te zien, kun je het bij Google alleen uitschakelen. 

Bij Apple is het dus standaard uitgeschakeld tenzij je er zelf voor kiest dat je het nog wel wilt. Bij Google is het andersom: je krijgt ze nog te zien tenzij je het uitschakelt. 

De invloed op Facebook adverteren

Een partij als Facebook is met adverteren volledig afhankelijk van de updates van Google en Apple doordat zij niet over een eigen browser beschikken. Op dit moment kan Facebook door de updates niet meer adverteren op sites van derden.

Als Facebook een oplossing voor dit probleem wilt, moet er een compromis worden gesloten met de techgiganten Google en Apple. De mogelijkheid is dan om te adverteren met geanonimiseerde profielen, waardoor er nog wel geadverteerd kan worden, maar de gebruiker wel geanonimiseerd is.

De kleine ondernemer de dupe

Volgens Facebook worden vooral de kleine, lokale ondernemers de dupe van de updates. De kleine ondernemers kunnen nu namelijk op een kleine doelgroep targetten waardoor de kosten laag blijven. Daarnaast zijn gepersonaliseerde advertenties over het algemeen effectiever. 

Doordat er na de updates minder gegevens van gebruikers zijn, is het moeilijker om specifiek te targeten waardoor de kosten kunnen oplopen.
 

Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

Facebook adverteren uitbesteden

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Facebook adverteren voor jouw bedrijf?

Waarom adverteren op Facebook?
Inzetbaar voor verschillende bedrijfsdoelen
Nieuwe klanten bereiken
Mogelijkheid om te retargeten
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
10
juni
2021
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Android, Privacy, IOS
Leestijd: 2 min
De gevolgen van privacy updates van Google en Apple

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten