We snappen dat veel bedrijven een beperkt budget hebben voor online marketing waardoor je een keuze moet maken uit de verschillende mogelijkheden van adverteren. Wordt het adverteren in Google of adverteren op Facebook? De voordelen per kanaal verschillen per bedrijf, doel en doelgroep. Wij lichten deze verder toe!
In Google adverteren wordt ook wel Search Engine Advertising of zoekmachine adverteren genoemd. Je adverteert op bepaalde zoektermen waarvan jij denkt dat de doelgroep deze gebruikt om bij jouw product uit te komen.
Als een Google gebruiker dit zoekwoord intypt, vertoont Google relevante tekstadvertenties die de gebruikers verder kunnen helpen bij hun zoektocht. Staat jouw advertentie hier tussen? Dan kan dat relevante leads opleveren! De persoon is namelijk al op zoek naar jouw product waardoor de lead erg waardevol kan zijn.
Facebook adverteren valt onder Social Advertising. Bij deze variant van adverteren richt je je op kenmerken van doelgroepen en hun interesses. Een advertentie wordt dus niet getarget op bepaalde zoektermen. De advertenties kunnen worden vertoond op Facebook en Instagram.
Het algoritme van Facebook bekijkt deze kenmerken en interesses en zorgt dat de advertentie wordt vertoond aan personen uit deze doelgroep. Het is dus wel belangrijk dat je je doelgroep kent: anders target je op de verkeerde kenmerken waardoor je niet de juiste personen bereikt.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er wat verschillen tussen het adverteren via Google Ads en Facebook Ads. De belangrijkste verschillen zetten wij voor je op een rijtje:
Op deze vraag is niet één antwoord te geven. Dit verschilt namelijk heel erg per bedrijf. Het grootste verschil tussen de twee platformen zit in de manier van targeten.
Over het algemeen zou je namelijk kunnen stellen dat het adverteren via Google waardevoller is omdat je hierbij target op specifieke zoektermen. Als een gebruiker jouw advertentie ziet, is deze persoon namelijk al op zoek naar het product.
Dit is bij Facebook niet het geval: hierbij target je op kenmerken en interesses van personen. De personen die jouw advertentie te zien krijgen, zijn niet per sé op zoek naar jouw product als ze de advertentie te zien krijgen.
Toch mag het adverteren op Facebook om verschillende redenen niet vergeten worden. Met deze manier van adverteren krijg je namelijk wel veel inzicht in het sociale gedrag van jouw doelgroep. Dit is ook van grote invloed op het koopgedrag van een persoon.
Daarnaast is het via Facebook ook mogelijk om jouw klanten te targeten en op basis daarvan look-a-like doelgroepen aan te maken. Deze doelgroep lijkt op jouw klanten waardoor je een grote kans hebt dat jouw product ook gekocht gaat worden.
Onze specialisten kunnen jou helpen met het opzetten van een Facebook of Google Ads campagne. Meer weten?
- Rudolph Dekker
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Facebook adverteren voor jouw bedrijf?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.