Blog: Google’s helpful content update wordt nu uitgerold

Deze invloed heeft invloed op de gehele website!

Google blijft in ontwikkeling om de beste zoekresultaten te tonen voor haar gebruikers. Eerder dit jaar kwam het bedrijf bijvoorbeeld met de May 2022 core update en om gebruikers nog beter te helpen komt Google nu met een nieuwe core update: de helpful content update. Deze update heeft invloed op websites die content creëren voor de zoekmachines en zich dus niet richten op de gebruikers. 
 

Wat houdt de Google helpful content update in?

De Google helpful content update richt zich op websites die content creëren voor de zoekmachines in plaats van voor de gebruikers. Het doel van deze update is om meer hoge kwaliteit content te kunnen laten zien aan Google gebruikers die hen daadwerkelijk helpt. 

Dit moet ervoor zorgen dat gebruikers niet meer op onbehulpzame pagina’s komen die hoog staan gerankt omdat het ‘SEO teksten’ zijn maar verder weinig informatie bevatten. Gebruikers worden minder gefrustreerd en krijgen meer unieke content te zien in de zoekresultaten. 

De websites met SEO teksten zullen door Google worden bestraft met lagere rankings en de ‘behulpzame websites’ zullen door Google worden beloond met hogere rankings. Hiermee wordt het voor gebruikers makkelijker om content van hoge kwaliteit te vinden. 

De update heeft invloed op de volledige website

Niet alleen de betreffende pagina wordt geraakt door de update maar de volledige website. Ziet Google dat jouw website een grote hoeveelheid ‘SEO teksten’ heeft dan wordt jouw gehele website gestraft in de zoekmachines. 
 

De update wordt op dit moment uitgerold

Vorige week is Google begonnen met het uitrollen van de update, maar het zal mogelijk nog een aantal weken duren voordat de volledige update is uitgerold. Daarnaast blijft het voor Google een doorlopend proces om websites te straffen die enkel teksten voor de zoekmachines schrijven. Het is dus mogelijk dat je nu nog niks merkt van de update, maar op een later moment wel dalingen in je rankings waarneemt. 
 

Zo creëer je waardevolle content

Deze update betekent het niet dat jouw teksten niet meer SEO geoptimaliseerd mogen zijn maar dat je in eerste instantie content creëert voor de gebruiker en deze daarna optimaliseert voor de zoekmachines. Google deelt een lijstje met vragen die je met ‘ja’ dient te beantwoorden zodat je weet dat je op de goede weg zit om gerichte content voor gebruikers te schrijven. 

Deze vragen zijn als volgt:

  • Heb je een bestaande of beoogde doelgroep voor jouw bedrijf of website die de inhoud nuttig zou vinden als zij rechtstreeks naar jou komen?
  • Laat jouw content duidelijk blijken dat het expertise uit eerste hand is en bevat het diepgaande kennis?
  • Heeft jouw website een primair doel of focus?
  • Zal iemand na het lezen van jouw content het gevoel hebben dat hij/zij genoeg geleerd heeft over het onderwerp om zijn doel te bereiken?
  • Zal iemand na het lezen van jouw content een bevredigende ervaring hebben gehad?
  • Houd je tijdens het schrijven van teksten rekening met de core updates van Google?

(Google Search Central)

Herstellen van deze update kan maanden duren

Voldoet jouw website niet aan de juiste richtlijnen? Dan kan je flink geraakt worden door deze update van Google. Om er weer bovenop te komen, is het belangrijk dat je jouw website goed onder de loep neemt en probeert te voldoen aan de juiste richtlijnen. Het kan echter maanden duren om te herstellen van deze update.

Ben je bang dat je geraakt wordt door de update of merk je al verschil in jouw zichtbaarheid en rankings? Dan is het belangrijk om aan de slag te gaan met optimaliseren. Zie je dit zelf niet zitten? Besteed het optimaliseren van jouw teksten dan uit aan De Webmakers. Wij kunnen jou helpen met het schrijven van teksten die gericht zijn op jouw doelgroep.
 

Lees meer over zoekmachine optimalisatie  Neem contact met ons op
 

Een tevreden klant:
"De gehele operatie is door De Webmakers in optima forma begeleid en tot in details uitgevoerd. [..] Wij zijn en blijven bij De Webmakers!"

- Piet Maartense

De Google helpful content update
Het creëren van content voor de gebruiker staat centraal
Teksten die zoekmachine-first zijn geschreven worden afgestraft
Een straf heeft invloed op de gehele website
Het optimaliseren van teksten uitbesteden aan een professional

Besteed het optimaliseren van jouw teksten uit aan De Webmakers. Wij bieden meerdere pakketten aan, passend bij jouw website.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
01
september
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Zoekmachine Optimalisatie, Google Update
Leestijd: 2 min
Google’s helpful content update wordt nu uitgerold

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten