Blog: Hoe werkt Google Autocomplete?

Deze functie helpt je bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek!

Wanneer je iets op Google wilt zoeken, begin je met het typen van een zoekopdracht in de zoekbalk. Vanaf het moment dat je begint met typen, begint Google met het maken van suggesties ook wel zogenaamde voorspellingen met zoekopdrachten waar je mogelijk naar op zoek bent. Deze optie heet Google Autocomplete. Maar hoe werkt dit eigenlijk?
 

Wat is Google Autocomplete?

Google Autocomplete is een functie in het zoekveld van Google die automatisch suggesties geeft om jouw zoekopdracht af te maken. Google heeft deze functie ontworpen om het makkelijker en sneller te maken om zoekopdrachten compleet te maken. 

De functie begon in 2004 als experiment, maar is nu bijna 20 jaar later niet meer weg te denken uit de zoekmachine. Na een experiment van 4 jaar werd de functie in 2008 geïntroduceerd onder de naam Google Suggest waarna deze naam in 2010 is gewijzigd naar het huidige Google Autocomplete. 

Voorbeeld:
Stel dat je op zoek bent naar meer informatie over zoekmachine optimalisatie. Dan begin je met het typen van de zoekterm ‘zoekmachine optimalisatie’. Al voordat je deze zoekopdracht hebt gemaakt, komt Google met suggesties. Dit ziet er als volgt uit:
 

Voorbeeld Google Autocomplete

Doordat Google al suggesties geeft voor jouw zoekopdracht is het makkelijker om de zoekopdracht af te maken. De zoekopdracht wordt namelijk automatisch afgemaakt als je een suggestie selecteert waardoor je niet de volledige opdracht hoeft te typen. 

Daarnaast kun je ook nieuwe ideeën opdoen aan de hand van de suggesties. Dit is niet alleen handig om je te oriënteren, maar bijvoorbeeld ook als je bezig bent met het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Zo weet je precies welke zoekopdrachten vaak worden gebruikt!
 

Hoe gaat het in zijn werk?

Dat het een handige functie is, is ondertussen wel duidelijk. Maar waar baseert Google deze suggesties eigenlijk op? Hebben ze deze zelf verzonnen, willen ze je in een bepaalde richting sturen of wordt er naar populaire zoekopdrachten gekeken? Google Autocomplete werkt eigenlijk als volgt.

De suggesties die Google geeft zijn veelvoorkomende en trending zoekopdrachten in Google. Deze zijn gebaseerd op onder andere jouw zoekgeschiedenis, locatie en populariteit van de zoekopdracht. Met deze gegevens kan Google voorspellen wat voor jou relevant zou kunnen zijn. 
 

Gebruik Google Autocomplete bij zoekmachine optimalisatie

Zoals eerder benoemd, kun je Google Autocomplete gebruiken tijdens het uitvoeren een zoekwoordenonderzoek. Met dit onderzoek achterhaal je op welke zoekwoorden er wordt gezocht door jouw doelgroep zodat je deze input kunt gebruiken bij het optimaliseren van jouw website. 

Google Autocomplete kun je dus eigenlijk zien als een gratis hulpmiddel van Google bij het brainstormen naar nieuwe zoekwoorden. Zorg dat je de woorden daarna nog een keer checkt in een zoekwoordentool zoals de zoekwoordplanner in Google Ads zodat je weet hoeveel er op het woord wordt gezocht én hoeveel concurrentie er is. 

Als je een lijstje hebt samengesteld met zoekwoorden waar je op wilt focussen, kun je beginnen met de zoekmachine optimalisatie. Optimaliseer bijvoorbeeld de meta titles, meta descriptions en de afbeeldingen op de website.

Zoekwoordenonderzoek in 4 stappen

Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

Google Autocomplete
Sinds 2004
Makkelijker en sneller zoekopdrachten compleet maken
Toepasbaar bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek
Zoekmachine optimalisatie uitbesteden?

De Webmakers helpen jou graag met het optimaliseren van jouw website voor de zoekmachines. 

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
19
januari
2023
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Zoekmachine Optimalisatie, Google
Leestijd: 3 min
Hoe werkt Google Autocomplete?

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten