iOS 15: de nieuwe features

Dit zijn de nieuwe functionaliteiten!

iOS 15: de nieuwe features

3D-bezienswaardigheden op Kaarten, SharePlay en Stemisolatie: dit is slechts een kleine greep uit de nieuwste features van iOS. Vanaf deze week was het namelijk mogelijk om je iPhone te updaten naar de nieuwste versie van iOS: iOS15.

Een samenvatting van de nieuwe features

Omdat de nieuwe update van Apple zóveel nieuwe features bevat, hebben wij een selectie gemaakt van een aantal grote veranderingen. Deze zijn onderverdeeld in de thema’s: Meldingen, Focus, Berichten, Kaarten, Foto’s, Privacy, iCloud+.

Meldingen

Op het gebied van meldingen veranderen er een aantal punten. De meldingen krijgen een ander uiterlijk: de symbolen van de apps worden groter en bij personen wordt de profielfoto weergegeven. Daarnaast kun je de meldingen tijdelijk op stil zetten én wordt de suggestie gegeven om een drukke berichtenreeks op stil te zetten als je hier niet aan deelneemt.

Focus

Stel je apparaat zo in dat het past bij wat je op dat moment aan het doen bent. Eerder had je al de ‘niet storen’ functie waarmee je helemaal geen meldingen meer binnen kreeg, maar nu is het ook mogelijk om een focus te kiezen die past bij wat je aan het doen bent. Denk bijvoorbeeld aan werken, gamen of lezen. 

Overige opties:

 • Slimme suggesties aan de hand van tijdstippen en locaties
 • Mensen uitzonderen van de Focus waardoor je deze meldingen wél krijgt
 • Mensen die niet uitgezonderd zijn, krijgen een melding van jouw status wanneer ze je een bericht sturen. 
Berichten

De nieuwe feature van berichten is toch wel de ‘Gedeeld met jou’ update. Alle content die je via Berichten krijgt toegestuurd, komt automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ in de bijbehorende app. ‘Gedeeld met jou’ is er voor de volgende onderdelen:

 • Vastgemaakte items
 • Foto’s
 • Safari
 • Apple Music, Podcasts en TV
Kaarten

Kaarten wordt flink uitgebreid in de iOS15 update. De kaart wordt veel interactiever en bevat een ruime hoeveelheid functies. Hierdoor wordt het een stuk interactiever dan het op dit moment is.

Een aantal functies:

 • Actuele verkeersinformatie op de kaart 
 • 3D-bezienswaardigheden
 • OV vertrektijden in de buurt
 • Verbeterde zoekfunctie voor bijvoorbeeld restaurants
3D-bezienswaardigheden
Foto’s 

De grootste verandering op het gebied van foto’s is de terugblikken: deze waren er al maar zijn er nu met veel vernieuwingen. Denk hierbij aan het mixen van je terugblik, nieuwe stijlen met extra sfeer en het eenvoudige bladeren door de content. Daarnaast is het een stuk interactiever geworden doordat je meer invloed hebt op de volgorde, de collectie van foto’s en bijvoorbeeld het vooruit spoelen. 

Overige veranderingen:

 • Betere herkenning van personen op je foto’s
 • Je kunt de personen een naam geven en deze aanpassen
 • Mogelijkheid om minder suggesties weer te geven
Privacy

Je zult wel denken: is er nog iets van mijn privacy over met al deze nieuwe functies? Ja. De privacy is zelfs verbeterd. Bij de nieuwe update heb je zelfs inzicht in een privacy rapport: hierin kun je precies zien hoe een app met je privacy omgaat. 

Daarnaast is Mail een stuk veiliger geworden: je kunt voorkomen dat afzenders van e-mails informatie kunnen achterhalen over jouw activiteit zoals je IP-adres of een leesbevestiging. 

Het is dan wel nog een bèta versie maar een nieuwe feature in iCloud+ is de ‘privédoorgifte in iCloud. Deze feature houdt in dat de data die je device verlaten volledig versleuteld is waardoor deze niet ingezien kunnen worden. Dit voorkomt dat iemand, zelf Apple niet, een profiel kan maken van jouw gegevens. 

iCloud+ 

De upgrade van de reguliere iCloud is iCloud+. Je kunt rekenen op dezelfde voordelen zoals veilige documenten die op al je devices toegankelijk en up-to-date zijn. Maar er komen ook nieuwe features bij zoals ‘privédoorgifte in iCloud’ en ‘verberg mijn e-mailadres’.

Benieuwd naar alle updates? Bekijk hier.
 

Een tevreden klant:
"Fijn bedrijf, heeft het al jaren op orde. Geen vraag is te veel en altijd snel en vriendelijk contact!"

- Martijn Bakker

Delen
23
september
2021
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Apple, IOS
Leestijd: 3 min
iOS 15: de nieuwe features

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten