Maatwerk website vs. template website

Kies je voor een korte of lange termijn oplossing?

Websites zijn er in vele soorten en maten: je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Een belangrijke keuze waar jij voor komt te staan als je hebt besloten om een (nieuwe) website te laten ontwikkelen, is de keuze voor een template website of een maatwerk website. In deze blog vertellen wij je de voor- en nadelen van beide opties.

Template website:


Voordelen

 • Lage opstartkosten
  Het meest aantrekkelijke aan een template website zijn de kosten. Een template website kost nou eenmaal minder geld omdat er minder tijd in geïnvesteerd hoeft te worden. Het standaard template vergt weinig programmeerwerk waardoor er minder tijd nodig is. Het gevolg? Lage kosten. Hierdoor is dit een aantrekkelijke oplossing voor starters.
   
 • Snelle oplevering
  Omdat er enkel een template gekozen hoeft te worden, kun je profiteren van een snelle oplevering. Het template hoeft namelijk alleen gevuld te worden met de juiste content en is daarna klaar om live te gaan. Geen lange ontwikkeltijden dus.


Nadelen

 • Beperkte mogelijkheden op het gebied van functionaliteiten
  Bij het kiezen voor een template website zijn de mogelijkheden op het gebied van functionaliteiten beperkt. De naam ‘template website’ zegt het eigenlijk al: een standaard website met standaard functionaliteiten die beperkt aanpasbaar is. 
   
 • Geen uniek design
  Als je kiest voor een template website is het duidelijk dat deze website geen uniek design heeft. Net als de functionaliteiten die al van te voren bepaald zijn, is ook het design al bepaald. In de meeste gevallen is het echter wel mogelijk om logo’s toe te voegen en de kleuren aan te passen naar de huisstijl van jouw bedrijf.
   
 • Lagere websitesnelheid
  Omdat een template website ook onderdelen bevat die je niet gebruikt, heeft dat invloed op de snelheid van jouw website. De website is namelijk een stuk groter dan het hoeft te zijn waardoor de website langzamer wordt.


Maatwerk website:

Voordelen

 • Uit te breiden met alle gewenste functies en koppelingen
  Een van de grootste voordelen van een maatwerk website is dat je de functies en koppelingen kunt toevoegen waar jij behoefte aan hebt. Alles wordt op maat gemaakt en je hebt dus geen last van koppelingen die zijn ingebouwd maar niet worden gebruikt. 
   
 • Je beschikt enkel over de functies die jij wenst
  Omdat de maatwerk website wordt gemaakt op basis van jouw wensen en behoeften, bevat het geen functies die je niet nodig hebt. Dit scheelt weer in grootte van de website en is dus positief voor de snelheid van jouw website. 
   
 • Uniek design
  Naast het toevoegen van alle gewenste functionaliteiten, kun je ook een volledig uniek design laten maken voor de website. Geef door wat je mooi vindt en wat bij jouw bedrijf zou passen en de designers kunnen vervolgens aan de slag gaan om met hun expertise een passende website te ontwerpen. Hiermee kun je je goed onderscheiden van de concurrentie.
   
 • Een investering voor de lange termijn
  Een maatwerk website is een echte investering voor de langere termijn. De website kan perfect voldoen aan jouw verwachtingen omdat deze volledig op maat wordt gemaakt. Daarnaast is de website eventueel ook nog uit te breiden met extra functionaliteiten wanneer dit gewenst is. 

Nadelen

 • Hoge opstartkosten
  Hoewel een maatwerk website tal van voordelen heeft, is er één nadeel waar je niet omheen kunt: de kosten. Omdat alles op maat gemaakt wordt, en er dus veel menselijke arbeid nodig is, zijn er hogere kosten verbonden aan een op maat gemaakte website dan aan een template website.
   
 • Langere oplevertijd
  Omdat alles op maat gemaakt moet worden, van het design tot aan de techniek, duurt het langer voordat zo’n website klaar is dan een template website. Je zult dus wat langer geduld moeten hebben voordat je de website kunt gebruiken.
   

Maatwerk website laten ontwikkelen door De Webmakers?

Wil je meer informatie over een maatwerk website voor jouw organisatie en ben je daarom op zoek naar een partij die daarin gespecialiseerd is? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Wij helpen al meer dan 20 jaar bedrijven met het realiseren van hun maatwerk websites. Van ontwerp tot aan ontwikkeling en SEO: met onze gediplomeerde developers en marketeers kunnen wij alles voor jou regelen.

Vrijblijvend informatie?

Neem contact met ons op
 

Een tevreden klant:
"Gedegen advies en resultaatgericht, uniek CMS wat gemakkelijk in gebruik is maar vooral SEO google vriendelijk is, echte aanrader wil je een professionele site als bedrijf, maar ook als particulier! Tevens support is super snel, heb nu mijn mail en website via de webmakers en wil niks anders meer!"

- Chris de Jong

De voordelen van een maatwerk website
Uniek design
Functionaliteiten en opties naar wens
Een investering voor de lange termijn
Een maatwerk website laten ontwikkelen?

De Webmakers hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van maatwerk websites. Daarnaast helpen wij bedrijven met hun hosting, online veiligheid en website optimalisatie.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
10
november
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Webdesign
Leestijd: 3 min
Maatwerk website vs. template website

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten