Blog: On-page SEO & Webdesign: Waar moet je op letten?

Wie een webdesign maakt, doet er goed aan om hierbij ook direct rekening te houden met On-page SEO, oftewel de technische optimalisatie van de pagina

Wie een webdesign maakt, doet er goed aan om hierbij ook direct rekening te houden met zoekmachineoptimalisatie, ook wel Search Engine Optimization genoemd (SEO).

On-page SEO is het optimaliseren van factoren op de website zelf, om zodoende de vindbaarheid in Google en andere zoekmachines te vergroten.

Deze vorm van SEO kun je dus al tijdens het in elkaar zetten van de website toepassen! Hieronder beschrijven we hoe je dat precies doet.

Meer dan 200 factoren die meetellen

De zoekmachine van Google, veruit de belangrijkste zoekmachine, beoordeelt je website op basis van meer dan 200 factoren. Zo bepaalt de zoekmachine hoe hoog jij geïndexeerd wordt. Hoe hoger je geïndexeerd wordt, hoe meer mensen op je pagina zullen stuiten. Wanneer je een bedrijfswebsite in elkaar zet, zal dat bijvoorbeeld tot meer klanten leiden.

Het is daarom verstandig om hier bij het maken van een webdesign rekening mee te houden. In dit blog zullen we alleen de belangrijkste factoren benoemen. Door deze factoren te beïnvloeden, kun je de SEO van een website binnen een korte tijd aanzienlijk verbeteren.

Werk met title tags

Om te beginnen is het aan te raden om tekstkoppen de juiste HTML-tags te geven. Verander dus niet alleen de opmaak! Het algoritme van de zoekmachines moet immers herkennen dat het om koppen gaat. Aan de hand van de koppen kunnen de zoekmachines afleiden waar de content op de pagina over gaat.

Om deze reden is het ook aan te raden om zoekwoorden waar je op wilt scoren in de koppen te verwerken. Doe dat op een natuurlijke manier, want de Google zoekmachine wordt steeds slimmer.

Creëer een sitemap

Het zou Google en de bedrijven achter andere zoekmachines te veel tijd kosten om iedere website door een medewerker te laten analyseren. In plaats daarvan maken de zoekmachine gebruik van zogenaamde webcrawlers.

Dat zijn computerprogramma’s die het wereldwijde web analyseren. Voordat pagina’s geïndexeerd kunnen worden, moeten ze eerst gevonden worden door de webcrawlers. Om de webcrawlers daarbij te helpen, kun je een sitemap van de website maken en uploaden. Daarin staan alle pagina’s van de website vermeld.

Optimaliseer de laadsnelheid van de pagina

Hoe snel een pagina laadt, kan invloed hebben op de indexering van de website. Als alle andere factoren gelijk zijn, zal de snelste pagina altijd het hoogst scoren. Google is immers een commercieel bedrijf en wil aan de vraag van zijn gebruikers voldoen. Het kan storend zijn als een pagina traag laadt. Probeer er dus altijd voor te zorgen dat de website zo snel mogelijk helemaal geladen is.

Maak gebruik van afbeeldingen en video’s

Om de content van een website interessant te maken, kun je het best gebruik maken van zaken als afbeeldingen en video’s. Meer afbeeldingen zorgen in veel gevallen voor een mooier webdesign, maar spelen bovendien ook een rol in de vindbaarheid van de website!

Afbeeldingen zijn interessant voor bezoekers, en daarmee ook voor de zoekmachines. Belangrijk is wel dat de plaatjes en/of video’s relevant zijn. Je kunt de zoekmachines vertellen waar een afbeelding over gaat. Dat doe je door de afbeelding een alt-tag te geven met daarin een relevant keyword verwerkt.

Het optimaliseren van de content

Hierboven beschreven we al dat het belangrijk is om koppen de juiste HTML-tags te geven. Het is ook van belang dat de overige content geoptimaliseerd wordt. Probeer een pagina voldoende content te geven.

De gebruikers van een zoekmachine zijn in de meeste gevallen immers naar informatie op zoek. Dat betekent dat je gelijk een streepje voor hebt als jouw pagina voldoende relevante content heeft. Door relevante keywords in de content te verwerken, kunnen de zoekmachines zien waar een pagina over gaat. Pas wel op dat je de content niet ‘volpropt’ met zoekwoorden.

Dit maakt de content minder interessant om te lezen en werkt averechts. Tegenwoordig is het ook van belang dat de keywords op natuurlijke wijze in de content verwerkt worden. De zoekmachines worden immers steeds slimmer en wanneer je de keywords op onnatuurlijke wijze in de content verwerkt, lopen de zinnen ook grammaticaal niet lekker.

Interne linkstructuur

Wanneer een zoekmachine een website analyseert, wordt ook de interne linkstructuur in acht genomen. Aan deze linkstructuur kunnen de zoekmachines zien welke pagina’s op je website belangrijk of juist minder belangrijk zijn.

Maak jij bijvoorbeeld een landingspagina aan met informatie over “webdesign laten maken in Amsterdam”, om op dat zoekwoord te scoren? Dan is het verstandig om vanuit deze pagina naar een belangrijkere pagina te verwijzen, bijvoorbeeld naar “webdesign laten maken”. Op deze manier geef je de website een duidelijke structuur voor de zoekmachines.

Hoe beter de gebruikerservaring, hoe hoger de indexering

Zoekmachines vinden het belangrijk dat de gebruikerservaring van een website goed is. Vandaar dat de content grammaticaal correct en goed leesbaar moet zijn. Om dezelfde reden is het belangrijk dat de pagina snel laadt.

De zoekmachines streven er immers altijd naar om de beste resultaten aan hun gebruikers te weergeven. Als je een webdesign maakt waarbij de gebruikerservaring optimaal is, ben je dus al heel goed op weg.

Wat is er naast on-page SEO nog meer nodig om bovenaan in de Google zoekmachine te komen?

Hierboven hebben we belangrijke factoren benoemd voor on-page SEO. Tijdens het maken van een webdesign kun je al rekening houden met deze on-page factoren. Wanneer er met al deze factoren rekening gehouden wordt, is de basis voor SEO aanwezig. Wie op de eerste pagina van de Google zoekmachine wil komen, zal echter ook gebruik moeten maken van off-page SEO. Off-page SEO vindt niet plaats op de website zelf, maar daarbuiten.

Het plaatsen van linkverwijzingen

Eén voorbeeld van off-page SEO is het plaatsen van backlinks naar de website in kwestie. Een backlink vanaf een kwalitatieve en relevante website, zal door de zoekmachines als een stem gezien worden.

De backlinks geven aan dat er op de website die je ontworpen hebt nuttige informatie te vinden is. Backlinks hebben een significante invloed op de indexering in de zoekmachines.

In het geval van bedrijven: een bedrijfsprofiel

Heb je een webdesign gemaakt voor een bedrijf? Dan is het belangrijk dat het bedrijf ook een bedrijfsprofiel in Google krijgt. Daarmee krijgen mensen die op de bedrijfsnaam zoeken direct nuttige informatie over het bedrijf te zien.

Op het bedrijfsprofiel worden bijvoorbeeld de openingstijden en de locatie van het bedrijf vermeld. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel is een snelle manier om de off-page SEO te verbeteren.

Een tevreden klant:
"Gedegen advies en resultaatgericht, uniek CMS wat gemakkelijk in gebruik is maar vooral SEO google vriendelijk is, echte aanrader wil je een professionele site als bedrijf, maar ook als particulier! Tevens support is super snel, heb nu mijn mail en website via de webmakers en wil niks anders meer!"

- Chris de Jong

SEO-pakket

Een SEO-pakket voor jouw website is al beschikbaar vanaf €300,- per maand exclusief BTW.

Waarom SEO?
Hogere rankings in de zoekmachines
Beter vindbaar voor jouw doelgroep
Verbeterde kwaliteit van de website
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
23
april
2020
Cor Riezouw
Door: Cor Riezouw
Fulltime Webmaker sinds 2000. Advies,(UX)Design, HTML, CSS,en Zoekmachine optimalisatie (SEO), Zoekmachine Advertising (SEA), Content Beheer, Social Media Beheer.
Tags: SEO, Zoekmachine Optimalisatie, Onpage Seo, Backlinks
Leestijd: 3 minuten min
On-page SEO & Webdesign: Waar moet je op letten?

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten