Blog: PageSpeed: het belang van een snelle website

Hoeveel geduld heb jij tijdens het openen van een webpagina?

Blijf jij braaf wachten tot de informatie eindelijk verschijnt, of ben je binnen drie seconden alweer weggeklikt? Het tweede is veel waarschijnlijker. De snelheid van jouw website, oftewel de PageSpeed, is een dealbreaker.

Boeien en binden 

Internetters zijn ongeduldig, zeker de mobiele bezoekers. Want als er íets vervelend is, dan is het wel een website die traag laadt. Een snelle website houdt bezoekers geboeid en geeft jou de kans om jouw diensten en producten te laten zien. Het tegenovergestelde is ook waar: hecht je geen waarde aan de snelheid van de website, dan riskeer je dat bezoekers wegklikken voordat ze een indruk hebben kunnen krijgen van jouw bedrijf en, erger, doorklikken naar de concurrent.

PageSpeed en ranking in Google

Daarnaast speelt er nog een factor mee: een snelle website scoort beter in Google. De laadtijd van een pagina, oftewel de PageSpeed, is een ranking factor binnen het algoritme van Google. Wil je de vindbaarheid van jouw website verbeteren, dan doe je er dus goed aan aandacht te besteden aan de PageSpeed.

You snooze, you loose

Het moge duidelijk zijn: websites die niet snel zijn, laten klanten lopen. Wat nu?

Google doet er alles aan om een zo goed mogelijke ervaring op internet na te streven. Om ons daarbij te helpen ontwikkelden ze een tool om de snelheid van websites te testen: PageSpeed Insights.

Analyse met PageSpeed Insights

Mediaweb onderzocht in 2014 en 2015 de snelheid van de websites van de 200 grootste bedrijven in Nederland. Daarvoor maakten ze gebruik van PageSpeed Insights van Google.
Enkele bevindingen:

  • slechts 11% van de onderzochte websites scoorden qua snelheid op desktop een voldoende
  • op smartphones was dit slechts 0,5% (één bedrijf)
  • 97% van de grootste Nederlandse internetbureaus presteerde matig tot slecht qua snelheid op smartphones, en 83% scoorde matig tot slecht op desktops

Als proef op de som analyseerden wij onze website ook met PageSpeed Insights.

pagespeed-insights.jpg

PageSpeed Insights is een gebruiksvriendelijke en bovendien gratis tool die met een klik op de muis inzicht geeft in de score van jouw website. Na het intikken van de url verschijnt er een lijst met mogelijke verbeterpunten, plus informatie hoe de verbetering uit te voeren. Ideaal natuurlijk, zeker voor developers. Want hoewel sommige tips gemakkelijk uit te voeren zijn, zoals het optimaliseren van afbeeldingen, vragen andere verbeteringen echt om technische (web)kennis.

Test de PageSpeed van jouw site

Wij testen met regelmaat de score van dewebmakers.nl in PageSpeed Insights. Het is een goede leidraad voor het onderhoud aan onze website. Als webdesignbureau kunnen we immers niet achterblijven. Practice what you preach.

Een tevreden klant:
"We werken al jaren met Webdesign Bureau De Webmakers uit Gorinchem. Aanpassingen worden snel gedaan en eventuele problemen worden snel opgelost."

- Bob Harder

Website onderhoud

Jouw website laten onderhouden door De Webmakers? 

Waarom website onderhoud door De Webmakers?
Wijzigingen binnen 48 uur doorgevoerd
Inzicht in de gewerkte uren
Mogelijkheid voor een website onderhoudscontract
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
21
november
2016
Cor Riezouw
Door: Cor Riezouw
Fulltime Webmaker sinds 2000. Advies,(UX)Design, HTML, CSS,en Zoekmachine optimalisatie (SEO), Zoekmachine Advertising (SEA), Content Beheer, Social Media Beheer.
Tags: Pagina Snelheid, Ranking, Vindbaarheid Verbeteren
Leestijd: 2 min
PageSpeed: het belang van een snelle website

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten