Blog: Rechtenvrije foto’s nodig? 8 websites!

Ontdek onder andere 4 gratis websites

Als je afbeeldingen op je website wilt plaatsen, maar zelf niet beschikt over geschikte foto’s heb je een andere mogelijkheid: gebruik maken van rechtenvrije foto’s. Er bestaan verschillende betaalde en gratis websites waar je deze vindt. Wij noemen onze favorieten!

Rechten op foto’s

Er bestaan verschillende rechten op foto’s om fotografen en andere belanghebbenden te beschermen. Deze rechten zorgen ervoor dat foto’s niet zomaar gebruikt kunnen worden.

  • Auteursrecht: De fotograaf heeft het recht om zelf te bepalen waar en wanneer de foto’s openbaar worden gemaakt. Deze mag je dus niet zomaar gebruiken;
  • Portretrecht: Bescherming voor de personen die gefotografeerd zijn. Zij bepalen of en wanneer de foto’s gepubliceerd worden als deze in opdracht van deze personen zijn gemaakt;
  • Persoonlijkheidsrecht: De fotograaf heeft het recht om bezwaar te maken als een foto is verminkt of aangetast.
  • Rechtenvrije foto’s: Foto’s mogen gebruikt worden zonder dat je de rechten aantast.

Wat zijn rechtenvrije foto’s?

Rechtenvrije foto’s kun je het beste omschrijven als foto’s die je mag gebruiken zonder dat je de rechten aantast. Foto’s kunnen wel over verschillende rechten beschikken waar je je aan moet houden.  

Bijvoorbeeld: een foto mag bewerkt worden en er is geen naamsvermelding nodig, een foto mag enkel gekopieerd worden (dus niet bewerkt) of je betaalt een vast tarief om een foto te mogen gebruiken. 

Waarom rechtenvrije foto’s?

Als je niet over eigen foto’s beschikt voor je website, is het belangrijk om gebruik te maken van rechtenvrije foto’s. Deze foto’s kun je op verschillende websites gratis of tegen betaling downloaden om op je website te plaatsen. 

Rechtenvrije foto’s mogen gebruikt worden op een website. Je hebt als ‘koper’ het recht om deze foto’s te gebruiken. Sommige websites vragen wel om een bronvermelding zodat de maker van de foto credits krijgt.

Zomaar gebruik maken van foto’s van een ander is not done. Je kunt er hoge boetes voor krijgen en daar zit niemand op te wachten. 

Gratis stockfoto’s 

Er zijn verschillende sites die gratis rechtenvrije foto’s aanbieden. Let er wel op of er een bron vermeld moet worden bij publicatie.

Met Canva kun je zowel foto’s bewerken als gratis foto’s zoeken die je in je ontwerpen kunt gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig professionele content creëren.

Unsplash beschikt over een ruime keuze aan rechtenvrije foto’s. Je kunt een geschikte foto vinden door een zoekopdracht in te vullen of één van de categorieën te selecteren. In de database kun je meer dan 2 miljoen foto’s vinden.

Ook via Pexels kun je eenvoudig rechtenvrije foto’s vinden die je kunt gebruiken voor je website. Pexels is beschikbaar in het Nederlands en is gelanceerd door Canva. Op deze website kun je meer dan 3 miljoen gratis stockfoto’s vinden.

Pixabay beschikt over ruim 1 miljoen gratis afbeeldingen die vrij gebruikt mogen worden. Op de website kun je je geschikte beelden vinden via een zoekbalk.

Betaalde stockfoto’s 

Freepik biedt keuze uit ruim 4,5 miljoen kwalitatief goede foto’s. Deze tool is wel betaald, maar bevat wel erg bruikbare foto’s voor een professionele website.

In Canva heb je zowel gratis als betaalde foto’s. De premiumleden hebben de keuze uit meer foto’s.

Deze Amerikaanse website is zeer uitgebreid met een aanbod van maar liefst 350 miljoen rechtenvrije foto’s. Als hier niks tussen zit, dan weten wij het ook niet meer. 

JumpStory is een Deense aanbieder van ruim 25 miljoen rechtenvrije Stockfoto’s. Voor een relatief lage prijs per maand kun je hier foto;s downloaden.
 

Een tevreden klant:
"We werken al jaren met Webdesign Bureau De Webmakers uit Gorinchem. Aanpassingen worden snel gedaan en eventuele problemen worden snel opgelost."

- Bob Harder

Lekker verder lezen?

Klik hier voor onze wekelijkse blog content!

Verschillende beschermende rechten
Auteursrecht
Portretrecht
Persoonlijkheidsrecht
Rechtenvrije foto's
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
05
augustus
2021
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, Content
Leestijd: 2 min
Rechtenvrije foto’s nodig? 8 websites!

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten