Blog: Social Media onderzoek 2022: Facebook verliest terrein

TikTok wint en Facebook verliest terrein

Social Media lijkt in 2022 in het teken te staan van een snel stijgende populariteit van TikTok en de opkomst van de ‘kleinere’ platforms. Het altijd populaire Facebook lijkt daardoor ook dit jaar weer terrein te verliezen. In deze blog leest u meer over social media in 2022. 

Het Nationale Social Media Onderzoek 2022

Ook dit jaar heeft Newcom Research & Consultancy weer een trendonderzoek uitgevoerd naar het gebruik en de verwachtingen van social media in Nederland. Dit grootschalige onderzoek is voor het twaalfde jaar op rij uitgevoerd en heeft weer een goede respons gekregen met 7.057 responses. 

Deze 7.057 Nederlanders van 15 jaar of ouder vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van deze leeftijden. De doelgroep van het onderzoek, Nederlanders van 15 jaar of ouder, bestaat uit 14.763.594.

De uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek heeft tot verrassende uitkomsten geleid. Opvallende resultaten waren vooral te zien op het gebied van TikTok, Facebook, Instagram en nieuwe opkomende platforms. We zetten een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje.

1. Nederlanders gebruiken social media actiever

Nederlanders gebruiken social media actiever: er zijn evenveel gebruikers maar er worden meer platforms gebruikt en er worden meer minuten gespendeerd. Deze stijging van het aantal gebruikte platforms is vooral te zien bij de leeftijdsgroep 20-39 jaar. Waar zij in 2020 nog gebruik maakten van gemiddeld 4,7 platforms, is dat in 2022 gegroeid naar 5,6. Dit is niet alleen de grootste stijging maar ook de meeste platforms van alle leeftijdsgroepen.

Nederlanders gebruiken social media meer
Nederlanders maken niet alleen meer gebruik van de giganten maar ook van kleinere social media platforms. 

Dat Nederlanders meer verschillende social media kanalen gebruiken dan voorheen is niet alleen te zien in het aantal gebruikte platforms, maar ook de stijging van de populariteit van kleinere social media platforms. 

Uiteraard kunnen de kleine social media kanalen niet opboksen tegen de giganten zoals WhatsApp, Facebook of Instagram, maar deze mogen zeker niet worden vergeten! Kleinere social media platforms met meer dan 1 miljoen gebruikers zijn Telegram, Discord, Reddit en Twitch. 

Een volledig overzicht:
 

Kleine social media platforms
2. TikTok is de grote winnaar 

TikTok werd vanaf 2020 vooral populair onder kinderen tot 15 jaar, maar wint nu ook terrein onder hogere leeftijdsgroepen. Dit heeft gezorgd voor bijna 1,3 miljoen meer gebruikers ten opzichte van vorig jaar wat zorgt voor 3 miljoen gebruikers én een stijging in het dagelijkse gebruikers van 91%. 

De groei van TikTok onder twintigers

Opvallend om te zien in de resultaten is de grote stijging van TikTok onder twintigers. Waar TikTok voorheen vooral veel werd gebruikt door jeugd onder de 15, zien we nu een verdubbeling van het aantal gebruikers door de groepen 20 t/m 24 en 25 t/m 29. 

TikTok populair onder twintigers
3. De populariteit van Facebook daalt verder

Het leek er even op dat Facebook zichzelf in 2020 wist te herstellen nadat de populariteit in 2019 flink was gedaald, maar het heeft niet zo mogen zijn. Niet alleen het aantal gebruikers die het social medium dagelijks gebruikt is afgenomen maar ook het aantal gebruikers van het platform zelf.  

Hier tegenover staat een opvallende groei van Instagram. Het aantal gebruikers is tussen 2021 en 2022 gestegen van 5,9 miljoen naar 6,6 miljoen met 11%. Ook het aantal dagelijkse gebruiken is toegenomen met 8%. 

Het gebruik van Social Media in 2022

 

Social Media Management uitbesteden?

Uit het onderzoek is dus wel gebleken dat social media steeds meer wordt gebruikt door Nederlanders. Hier liggen dus absoluut kansen om meer leads binnen te halen voor jouw bedrijf. Heb je hier geen tijd of inspiratie voor? Dan helpen wij je graag.

Meer informatie

Een tevreden klant:
"We werken al jaren met Webdesign Bureau De Webmakers uit Gorinchem. Aanpassingen worden snel gedaan en eventuele problemen worden snel opgelost."

- Bob Harder

Social media uitbesteden?

Laat geen kansen liggen om meer leads binnen te halen voor jouw bedrijf. Besteed het social media beheer uit aan De Webmakers!

De uitkomst van het onderzoek:
Nederlanders gebruiken social media actiever
TikTok is de grote winnaar
De populariteit van Facebook blijft dalen
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
03
februari
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Social Media
Leestijd: 5 min
Social Media onderzoek 2022: Facebook verliest terrein

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten