Social Media Onderzoek 2023: Instagram groeit aanzienlijk

De resultaten van het Social Media Onderzoek 2023

Social Media Onderzoek 2023: Instagram groeit aanzienlijk

Het is weer zo ver! Het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek voor 2023 is weer uitgevoerd én gepubliceerd. Hier zijn weer verrassende uitkomsten uitgekomen waar je daadwerkelijk wat mee kan voor jouw social media strategie. In deze blog lichten wij een aantal belangrijke ontwikkelen uit die zich op dit moment afspelen in de social media wereld.

 

Het Nationale Social Media Onderzoek 2023

Net als voorgaande jaren heeft Newcom Research & Consultancy B.V. weer een onderzoek uitgevoerd naar het social media gebruik van Nederlanders. In januari 2023 heeft Newcom een vragenlijst in laten vullen door 7021 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Dit vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

 

De uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek heeft weer tot heldere inzichten in de social media wereld geleid. Nieuw in de top 10 is bijvoorbeeld BeReal terwijl Facebook en Twitter verliezen. Nederlanders gebruiken dagelijks vaker WhatsApp, Instagram en SnapChat.

 

Social Media wordt wederom intensiever gebruikt dan voorgaand jaar

Waar het aantal social media gebruikers vorig jaar gelijk gebleven was, is er dit jaar weer een groei te zien. En best een flinke! Het aantal gebruikers is namelijk gestegen van 13,7 naar 14,1 miljoen.

Deze 14,1 miljoen gebruikers zijn daarnaast ook meer verschillende social media platforms gaan gebruiken en zijn dagelijks meer minuten actief op social media. Alle doelgroepen brengen dagelijks meer tijd door op social media maar vooral de 40-plussers zijn meer verschillende platforms gaan gebruiken.

 

Nieuw in de top 10: BeReal

Een verrassende nieuwkomer in de top 10 is BeReal. Dit opkomende social media platform is vooral populair onder de wat jongere doelgroep van 15 t/m 24 jaar. Op dit moment heeft het platform 800.000 gebruikers. Dat is evenveel als Pinterest!

BeReal is een app uit 2020 waarbij gebruikers één foto per dag kunnen maken en delen. De app stuurt op een random moment een notificatie dat je een foto kunt maken en geeft jou daar 2 minuten de tijd voor. Je maakt tegelijkertijd twee foto’s: een normale en één met de selfiecamera. Omdat je maar op één random moment per dag een foto kunt maken, geeft het een realistischere weergave van het dagelijks leven dan bijvoorbeeld Instagram en Facebook.

 

Instagram is de winnaar van 2023

Evenals in 2022, groeit Instagram weer het hardst van de grotere platforms in het aantal gebruikers. Hoewel Tiktok en Snapchat er procentueel bovenuit stegen, heeft Instagram absoluut de grootste groei met maar liefst 1.178.000 nieuwe gebruikers.

Ook in het aantal dagelijkse gebruikers blijft Instagram niet achter. In een jaar is het aantal dagelijkse gebruikers gestegen van 4 naar 4,7 miljoen.

 

Facebook verliest voor het tweede jaar op rij

Na een daling in 2021 en 2022 verliest Facebook dit jaar ook helaas weer gebruikers. Het aantal gebruikers is gedaald van 10,3 miljoen naar 9,9 miljoen en uit cijfers blijkt dat deze daling vooral is te wijten aan 15 t/m 29 jarigen. Van de doelgroep 15 t/m 19 jaar is 27% gestopt met het gebruiken van Facebook en van de groep 20 t/m 29 jaar is 22% gestopt.

 

Social Media Management uitbesteden

Uit het onderzoek is naar voren gekomen welke social media kanalen nog veel worden gebruikt en door wie. Zo is Instagram op dit moment bijvoorbeeld erg populair onder alle doelgroepen en is TikTok en SnapChat intrek bij de jongere doelgroepen.

Heb je zelf geen kennis, motivatie of tijd om jouw social media kanalen bij te houden? Besteed het dan uit aan De Webmakers.

 

Neem contact op

 

 

Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

Nieuw in de top 10: BeReal
Onderzoek 2023
Facebook verliest
Instagram grote winnaar
BeReal nieuwe binnenkomer
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
08
maart
2023
Cor Riezouw
Door: Cor Riezouw
Fulltime Webmaker sinds 2000. Advies,(UX)Design, HTML, CSS,en Zoekmachine optimalisatie (SEO), Zoekmachine Advertising (SEA), Content Beheer, Social Media Beheer.
Tags: Content Beheer, Social Media, Instagram
Leestijd: 3 min
Social Media Onderzoek 2023: Instagram groeit aanzienlijk

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten