Blog: Toegankelijkheid website verbeteren

heeft invloed op jouw vindbaarheid

De toegankelijkheid van je website verbeteren

Wist je dat een kwart van de Nederlanders een beperking heeft waardoor informatie op websites moeilijk te begrijpen is? Het is belangrijk dat jouw website voor iedereen toegankelijk is dus ook voor hen! In deze blog vertellen wij jou welke technieken je kunt toepassen om voor iedereen een gebruiksvriendelijke website te creëren.

 

De invloed op jouw vindbaarheid

Als je iets afweet van het optimaliseren van websites dan weet je dat Google het belang van zijn gebruikers áltijd voorop zet. Jij moet jouw website optimaliseren zodat het aansluit bij de behoeftes van de Google gebruikers en zodat zij het eenvoudig kunnen gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid is hier dus ook een belangrijk onderdeel van. Dit beperkt zich niet tot één groep gebruikers, maar Google ziet het liefst dat jouw website voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor bijvoorbeeld slechtzienden en slechthorenden. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat jouw website toegankelijk is voor mensen met een beperking maar ook dat Google jou beloont waardoor je hoger in de zoekresultaten komt.

Lees meer over SEO

 

Onze tips om de toegankelijkheid van jouw website te verbeteren

Maar hoe maak je je website eigenlijk toegankelijker voor iedereen? Wij snappen dat het lastig kan zijn om je in te denken welke aspecten zouden moeten veranderen. Daarom zetten wij er een aantal voor je op een rijtje.

  1. Maak persona’s

Het is allereerst belangrijk om duidelijk in beeld te hebben wie jouw website bezoeken en wat hun behoeftes zijn. Om dit goed overzichtelijk te kunnen doen, is het handig om persona’s te maken. Maak bijvoorbeeld ook aparte persona’s voor slechtzienden en slechthorenden. Voor hen zijn verschillende aanpassingen noodzakelijk.

  1. Maak het mogelijk om spraakcommando’s te gebruiken

Het is niet voor iedereen mogelijk om te typen. Om diegene toch een website te laten bedienen, is het belangrijk dat je spraakcommando’s kunt gebruiken. Zo kunnen zij hun zoekopdracht gewoon inspreken.

  1. Maak beeldmateriaal toegankelijk voor slechthorende bezoekers

Video’s dienen toegankelijk te zijn voor iedereen. En als jouw gehoor niet volledig meewerkt, is het erg fijn als een video over ondertiteling beschikt zodat je wel begrijpt wat er in een video gebeurt. Let er dan wel op dat er korte zinnen worden gebruikt zodat de inhoud begrijpelijk blijft.

  1. Zorg dat de content ook zichtbaar is voor slechtzienden of bezoekers die kleurenblind zijn

Het hebben van een slecht zicht of kleurenblindheid zorgt voor ongemakken op websites die verholpen kunnen worden met de juiste maatregelen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende contrast zodat het kleurverschil duidelijk is, onderstreep een link en maak het mogelijk om lettergrootte aan te passen.

  1. Ook de HTML-code dient goed leesbaar te zijn

Hoewel bezoekers geen broncode van de website gaan lezen, is dit wel wat hulpsoftware gebruikt om elementen op de pagina te beschrijven. Als website developer is het dus ook belangrijk om de HTML-code goed leesbaar te houden zodat deze software vrij zijn gang kan gaan.

 

Een goed toegankelijke website laten ontwikkelen?

De Webmakers ontwikkelen maatwerk websites sinds 2000. Omdat wij alles ontwikkelen vanuit de code kunnen we jouw wensen volledig verwerken in een website. Denk eens aan webshops met marketplace koppelingen, intranets en het ontwikkelen van toegankelijke websites.

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op

Een tevreden klant:
"Prima. Doen wat ze beloven. De Concrete5 websites zijn bijzonder eenvoudig in gebruik voor de gemiddelde websitebeheerder."

- Herman de Langen

Toegankelijkheid website

Voor minder validen hoort een webdesign bureau rekening te houden tijden het ontwerp en de bouw. Google Lighthouse kan deze problemen voor je weergeven voor de mobiele en desktop versie.

Wat punten om rekening mee te houden
Gebruik alt tags voor images
Gebruik aria-labels voor formulieren
Gebruik genoeg contrast in kleur
Zorg voor ondertiteling bij video's
Hou de code schoon
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
24
maart
2023
Cor Riezouw
Door: Cor Riezouw
Fulltime Webmaker sinds 2000. Advies,(UX)Design, HTML, CSS,en Zoekmachine optimalisatie (SEO), Zoekmachine Advertising (SEA), Content Beheer, Social Media Beheer.
Tags: Webdesign, Accessibility, Contentmarketing
Leestijd: 3 min
Toegankelijkheid website verbeteren

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten