Verhoog de click-through-rate (+tips)

Meer kliks bij hetzelfde aantal impressies?

In de voorgaande blogs hebben we beschreven hoe je de meta title en de meta description optimaliseert. Deze twee factoren hebben geen directe invloed op de ranking in de zoekmachines, maar hebben wel een indirecte invloed. Deze zorgen er namelijk voor dat de click-through-rate verbetert. Wat houdt dit begrip in en zijn er nog meer manieren om deze te verbeteren?

Wat is een click-through-rate?

De click-through-rate, ook wel doorklikratio genoemd, is een ratio die aangeeft hoeveel procent van de weergaven ook daadwerkelijk heeft geleid tot interactie (kliks). 

Het wordt gebruikt in verschillende situaties: zo kun je hiermee de interactie meten bij een advertentie, maar ook bij de organische resultaten.

Een voorbeeld: Jouw webpagina wordt 100 keer vertoond in de zoekresultaten, waarvan 2 gebruikers ook beslissen om op jouw webpagina te klikken. Het ratio is dan als volgt: 2 / 100 = 0.02. Je hebt dan een click-through-rate van 2%. 

Heeft de click-through-rate invloed op de rankings?

De (indirecte) invloed van de click-through-rate is een veelbesproken onderwerp onder experts. De meningen zijn duidelijk verdeeld, en dat maakt het soms lastig om met feiten op tafel te komen.
 
De één vindt de invloed van de click-through-rate op de rankings in de zoekmachines een mythe, terwijl de ander er van overtuigd is dat er wel degelijk invloed is. Rand Fishkin, een Google engineer, geeft aan dat de click-through-rate invloed heeft op de rankings. In de Whiteboard Friday aflevering zegt hij namelijk dat een website op positie 3, die een hogere click-through-rate heeft dan verwacht, wel eens een hogere ranking kan krijgen van Google. Dit komt doordat een hoge click-through-rate aangeeft dat er veel interesse is in de website. 

Al met al, wat de conclusie ook is, een gezonde click-through-rate is in beide gevallen belangrijk. Je kunt nog zulke goede content creëren op je website, maar als niemand op jouw website komt omdat er niet geklikt wordt, heb je hier niks aan. Het is dus altijd belangrijk om een zo hoog mogelijke click-through-rate te hebben.

Tips om de click-through-rate te verbeteren

We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet om de click-through-rate te verbeteren. 

  1. Optimaliseer de meta title
    Met een aantrekkelijke titel kun je gebruikers overhalen om te klikken op jouw website. Hoe schrijf je een goede meta title? Lees tips over het optimaliseren van je meta title.
     
  2. Optimaliseer de meta description
    Beschrijf op een aantrekkelijke manier wat er op de webpagina staat om gebruikers naar jouw website te trekken. Maak hierbij gebruik van het zoekwoord én zet deze vooraan in de meta description. Meer tips over het optimaliseren van je meta description?
     
  3. Maak gebruik van rich snippets
    Door hier gebruik van te maken val je meer op in de zoekresultaten. Vooral ten opzichte van concurrenten die geen gebruik maken van deze rich snippets. Een voorbeeld van een rich snippet is de sterrenbeoordeling. Je kunt hier gebruik van maken door het gebruik van Schema.org. 
     
  4. Gebruik breadcrumb navigatie
    Op deze manier kunnen gebruikers de ‘route’ zien van de homepage naar de specifieke pagina. De broodkruimels zorgen ervoor dat de gebruiker eenvoudig kan navigeren én heeft een positief effect op de click-through-rate. 
     
  5. Optimaliseer je URL
    Het is belangrijk dat je de URL van een pagina goed optimaliseert voor de gebruiker. Zorg dat de URL relevant is en dat deze het focus zoekwoord gebruikt. Probeer dus bijvoorbeeld te voorkomen dat jouw URL enkel uit een ingewikkelde code bestaat.
Een tevreden klant:
"Prettige club om mee samen te werken, duidelijke afspraken en verder een heerlijke No-Nonsens mentaliteit."

- Johan Sterrenburg

SEO pakket bij De Webmakers

Wil je dat jouw website regelmatig geupdatet wordt? Bekijk dan SEO pakketten!

Verbeter jouw Click-through-rate
Optimaliseer de meta titel
Optimaliseer de meta description
Maak gebruik van rich snippets
Gebruik breadcrumb navigatie
Optimaliseer je URL
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
08
oktober
2020
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: SEO, Online Marketing
Leestijd: 2 min
Verhoog de click-through-rate (+tips)

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten