Webdesign: van ontwerp naar definitieve website

Wij nemen je mee in het ontwikkelingsproces van een website!

Zoals de naam al doet vermoeden is één van de specialismen van Webdesign Bureau De Webmakers het designen van websites. Voordat een website uiteindelijk af is, worden er een aantal stappen doorlopen. In dit blog bericht wordt beschreven hoe dit bij De Webmakers in zijn werk gaat en zullen we dieper ingaan op de fase van ontwerp naar definitieve website.

 

Voorbereiding webdesign

Inventarisatie van de wensen en behoeften

Allereerst zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden om te achterhalen wat jouw wensen en behoeften zijn. Wat is jouw doel? Welke doelgroep wil je aanspreken met de website? Dit zijn voorbeelden van factoren die belangrijk zijn voordat een websiteontwerp gemaakt wordt.

Aanleveren huisstijl

Een andere belangrijke factor voordat het ontwerp gemaakt kan worden is het aanleveren van de huisstijl. Hierbij gaat het niet alleen om het logo maar ook om de bedrijfskleuren. Zo kan de website in het thema van jouw website worden gemaakt.

Het maken van het websiteontwerp

Vervolgens is het tijd om het ontwerp te maken! Het ontwerp wordt gemaakt op basis van de voorgaande twee stappen. Hieruit volgt een uniek en kwalitatief grafisch ontwerp voor op mobiel en desktop.

Na het afronden van het ontwerp volgt een bespreking om te achterhalen of het ontwerp naar wens is. Tevreden? Dan gaan wij het ontwerp omzetten naar een definitieve website!

Ontwikkeling webdesign

Website ontwerp analyseren

Het uiteindelijke ontwerp wordt goed bekeken door één van de webmakers. Het eerste wat je gaat doen is inschatten welke delen van het ontwerp instelbaar gemaakt kunnen worden voor de klant. Ook is het belangrijk om goed te kijken welke verschillende soorten pagina’s op de website je uit het ontwerp kunt halen. Soms worden er ook nog een aantal pagina’s bijgemaakt worden die niet in het ontwerp voorkomt.

 

Klaarzetten van een Concrete5 installatie

Na het inventariseren van de onderdelen die nodig zijn om de website te maken wordt een basis installatie van Concrete5 klaargezet. Deze wordt vervolgens gevuld met de delen van het ontwerp. Zo wordt bijvoorbeeld eerst de header gevuld waarin het menu staat. Vervolgens wordt het onderste deel van de website (de footer) gevuld met een tekst en een extra menu. Zowel de header als de footer zijn op alle pagina’s hetzelfde.

Layout website

Het maken van de blokken

Blokken zijn de instelbare delen van de website. Zo is er bijvoorbeeld een blok voor het menu: deze houdt automatisch bij wanneer er een nieuwe pagina is gemaakt en voegt deze gelijk aan het menu toe.

Als je bijvoorbeeld een slideshow met foto’s wil maken, bestaat hier al een blok voor in Concrete5. Dit blok kun je aanpassen naar de wensen van de klant en wordt een template genoemd. Dit kun je zien als een ander uiterlijk voor een al bestaand blok.

Ook kunnen er zelf blokken aangemaakt worden door De Webmakers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een foto met een korte omschrijving eronder. Wij maken het blok aan en jij als klant kunt er de gewenste foto en teksten invoeren.

Maken van pagina-types en area’s

Vervolgens wordt er gekeken welke soorten pagina’s op de website bestaan zoals een standaard-pagina, nieuwspagina en contactpagina. Dit worden ook wel pagina-types genoemd. Als we bijvoorbeeld kijken naar de nieuwspagina’s zien we dat deze, op de tekst na, allemaal hetzelfde zijn. Dit houdt in dat ze allemaal van hetzelfde pagina-type zijn gemaakt.

Het makkelijke en voordelige aan een pagina-type is dat je deze zo in kunt stellen dat jij als klant alleen de tekst en bijvoorbeeld een foto hoeft in te voegen. De rest van de pagina wordt dan automatisch gemaakt waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld de positie van de foto of tekst.

Als de pagina-types zijn aangemaakt, wordt er gekeken waar op de pagina gebieden aangemaakt moeten worden waar blokken kunnen worden toegevoegd. Je wilt natuurlijk niet dat er ineens een foto midden in het menu staat. Deze gebieden worden aangemaakt en ingesteld waarna er blokken aan toegevoegd kunnen worden.

 

Paginatype 1
Paginatype 2

Als we bijvoorbeeld naar bovenstaande afbeelding kijken zien we dat de header (menu) en de footer (het oranje stuk met contact- en adresgegevens) op beide pagina’s hetzelfde zijn. De rest van de pagina’s is verre van hetzelfde. De linker pagina bestaat uit 3 bewerkbare gebieden waarin tekst is toegevoegd, een blok van het team en nog een tekst met een afbeelding. Deze blokken moeten handmatig worden toegevoegd.

Als we naar de rechter afbeelding kijken zien we een nieuwsbericht. Dit pagina-type is zo ingesteld dat de klant alleen een tekst en wat foto’s hoeft toe te voegen. De rest, bijvoorbeeld het menu rechts en de ‘deel dit bericht’- knoppen onderaan het bericht, wordt automatisch toegevoegd.

Aanvullende functionaliteiten toevoegen

Sommige klanten willen extra functionaliteiten zoals een agenda. De agenda in Concrete5 bestaat al maar staat vaak nog uitgeschakeld. Deze wordt dan ingeschakeld en goed gezet voor de klant.

Een ander voorbeeld van een aanvullende functionaliteit is het maken van een formulier. Als jij als klant bijvoorbeeld een sollicitatieformulier wil, wordt deze aangemaakt met de benodigde velden. Daarnaast worden direct de juiste contactgegevens ingevuld zodat de informatie direct naar de juiste persoon wordt verzonden.

Afronding webdesign

Het vullen van de content op de pagina

Als de laatste functionaliteiten zijn toegevoegd, is er nog één ding dat ontbreekt: de content! Wij zorgen ervoor dat onze klanten over de benodigde inloggegevens beschikken om de nieuwe website te bekijken en deze aan te vullen met de juiste teksten en afbeeldingen.

Bij verdere hulp, vragen of opmerkingen staan De Webmakers klaar om je te helpen! Zie je het bijvoorbeeld niet zitten om zelf alle teksten van de website te schrijven? Geef het uit handen en laat ons het doen.

Lees meer over contentbeheer

ALLES controleren

Als de laatste content is toegevoegd, zorgen De Webmakers er voor dat alles nog een keer wordt gecontroleerd en nagelopen. Het is namelijk van belang dat alles klopt; van de teksten tot aan de links en de code.

Hierna is de website helemaal klaar om live te gaan! Binnen een uur staat jouw website online.

Jouw website laten maken door De Webmakers?

Wij hebben je meegenomen in het proces van ontwerp naar uiteindelijke website. Wil jij dit proces met ons doorlopen voor je eigen website? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen

Een tevreden klant:
"Waar de Webmakers vooral in uitblinken is service en support. De medewerkers reageren snel en problemen zijn heel snel opgelost."

- Willemijn de Bruijn

Webdesign door De Webmakers

Laat jouw website ontwerpen door één van de experts van De Webmakers.

Ontwerp door De Webmakers
Gebaseerd op jouw wensen en behoeftes
Gemaakt door experts
Goed vindbaar in de zoekmachines
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
13
augustus
2020
Nicky Devilee
Door: Nicky Devilee
Fulltime Webmaker sinds 2020. Gespecialiseerd in Concrete5, PHP, HTML en meer.
Tags: Webdesign, Ontwikkelingen, Ontwerp
Leestijd: 4 min
Webdesign: van ontwerp naar definitieve website

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten