Blog: Website analyse: Met deze gratis Google tools voer je zelf een website analyse uit

Kende jij deze tools al?

Een goed uitgevoerde website analyse kan jou veel duidelijkheid geven over de prestaties van jouw website. Je krijgt meer inzicht in de best scorende pagina’s, de zoekwoorden die men intypt en de punten die jij kunt verbeteren om beter te scoren. Hoe? Wij geven 4 gratis tools waarmee je de prestaties van jouw website eenvoudig kunt meten.

De gratis tools voor het uitvoeren van een website analyse

Er zijn verschillende gratis tools die je kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in de prestaties van je website. Wij hebben er een aantal van deze tools waar wij ook graag mee werken voor je op een rijtje gezet. 

Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je inzicht krijgt in uitgebreide statistieken van je website bezoekers. Zo krijg je onder andere meer inzicht in de best bezochte pagina’s, hoe lang bezoekers op deze pagina’s zijn geweest en hoe deze bezoekers jouw website hebben gevonden. 

Google geeft je ook meer inzicht in de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op een bepaalde pagina. Denk hierbij aan een pagina bezoek, scrollen, downloads en klikken. 

Wist je dat de ‘oude’ Google Analytics vanaf 1 juli 2023 niet meer werkt? Stap dus over naar de ‘nieuwe’ Google Analytics 4. 

Google Analytics 4

Op de homepage van jouw persoonlijke Google Analytics pagina vind je een overzicht van de rapporten die je bekeken hebt en handige inzichten zoals sterke stijgingen op een bepaalde dag of met een bepaald apparaat. 

 

Een impressie van Google Analytics

Impressie van Google Analytics

Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool waarmee je inzicht krijgt in hoe Google jouw website ziet én hoe deze gevonden wordt door bezoekers. Er zijn gedetailleerde rapporten beschikbaar over de zichtbaarheid in de zoekmachines en de factoren die daarop van invloed zijn.

Je krijgt onder andere meer inzicht in de volgende punten:

 • De prestaties van jouw website
  Met onder andere de zoekwoorden die websitebezoekers hebben gebruikt om op jouw website te komen en de CTR.
   
 • Indexering
  Onder dit tabblad kun je een sitemap indienen voor betere indexatie van de website en krijg je meer inzicht in indexerings fouten.
   
 • Functionaliteit
  Werken de pagina’s van jouw website naar behoren op mobiel en desktop en gebruikt de website HTTPS? 
   
 • Optimalisaties
  Krijg inzicht in de optimalisaties die je door kunt voeren in bijvoorbeeld broodkruimels, veelgestelde vragen en logo’s.

Meer weten over de functies van Search Console en hoe je de tool gebruikt?

Lees meer over Google Search Console

 

Een impressie van Google Search Console

Impressie van Google Search Console

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een gratis tool waarmee je inzicht krijgt in de laadsnelheid van webpagina’s op desktop en mobiel. De tool geeft je voldoende tips om de snelheid van jouw website te gaan verbeteren. 

Het enige wat je hoeft te doen is je website URL invullen waarna de tool een analyse voor je uitvoert. In het scherm krijg je afzonderlijk voor desktop en mobiel een score tussen de 0 en 100 te zien met daarbij passende tips om de snelheid te verbeteren.

Ben je benieuwd waarom pagespeed zo belangrijk is voor jouw website?

Lees meer over het belang van een goede laadtijd

 


Een impressie van Google PageSpeed Insights

Impressie Google Pagespeed Insights


Meer klanten werven met jouw website?

Met alleen het bekijken van de prestaties ben je er helaas nog niet. De verbeterpunten die hieruit naar voren komen, zullen toch echt opgelost moeten worden zodat de website beter kan gaan presteren! Dit doe je aan de hand van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Zie je dit zelf niet zitten? Dan kunnen De Webmakers dit voor je uit handen nemen. Wij optimaliseren de website op het gebied van content, techniek en autoriteit en hanteren hiervoor verschillende SEO pakketten. Meer weten?

Bekijk onze SEO-pakketten

 

Wist je dat er een zeer eenvoudig te gebruiken én privacyvriendelijk alternatief is voor Google Analytics?

Een tevreden klant:
"Zeer tevreden over onze samenwerking met De Webmakers. [..] Prettig communiceren en goede kennis van onze vaste developer zijn een goede basis tot succes."

- Rudolph Dekker

Gratis Google tools voor de analyse van jouw website
Google Analytics
Google Search Console
Google Pagespeed Insights
Meer klanten werven met jouw website?

Wil je de problemen van jouw website opgelost hebben? De Webmakers kunnen je daarbij helpen. Wij bieden verschillende SEO pakketten aan om jouw website te optimaliseren.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
05
mei
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Google, Google Analytics, Google Search Console, Pagespeed Insights
Leestijd: 3 min
Website analyse: Met deze gratis Google tools voer je zelf een website analyse uit

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten