Wordpress vs Concrete5 2016

Welk CMS voor jouw nieuwe website?

WordPress en Concrete5 zijn allebei Content Management Systemen (CMS) waarmee website-eigenaren zelf de content kunnen beheren. Een onmisbare functie, maar voor welk CMS kies je nu het beste?

2003 was het jaar van de content management systemen: het geboortejaar van zowel WordPress als Concrete5. Smekend aan een websitebouwer vragen of deze als-je-blieft een aanpassing op de site wilde maken was ineens verleden tijd, website-eigenaren konden met een CMS naar hartenlust zelf content beheren en aanpassen. 
Inmiddels zijn we jaren aan ervaring en updates verder. Dankzij de enorme naamsbekendheid van WordPress lijkt de keus voor een CMS al gauw gemaakt. Toch is het raadzaam Concrete5 te overwegen. We krijgen regelmatig vragen over het verschil tussen deze twee. Lees daarom verder voor een WordPress vs Concrete5 overzicht.

CMS van zowel Concrete5 als WordPress is:

 • Open source systeem
 • Eenvoudig content beheren en toevoegen
 • Templates beschikbaar
 • Binnen no time een website bouwen 
 • Community om extra functionaliteit aan de website toe te voegen
 • SEO

Er zijn echter ook behoorlijke verschillen.

Werken met WordPress

In de (aspirant) bloggerwereld is het WordPress wat de klok slaat, dankzij de gebruiksvriendelijke 'Posts' mogelijkheid. WordPress' eerste versie in 2003 was dan ook een blogging tool. Vanuit daar zijn er functionaliteiten bij ontworpen. En dankzij de enorme community zijn er inmiddels veel plugins beschikbaar om een WordPress website uit te breiden. Hierdoor kunnen ook minder ervaren webdesigners gemakkelijk een website met geavanceerde features bouwen. Dat komt de usability en user experience van de site niet altijd ten goede, zowel voor website-eigenaren als de sitebezoekers. WordPress inmiddels het meest gebruikte gratis CMS ter wereld. Enkele bekende gebruikers zijn The Herald Sun, Vogue India en WNBA.

Voordelen:

 • Veel gratis en betaalde thema's en plugins
 • Grote gebruikersgroep
 • Grote naamsbekendheid

Nadelen:

 • Beschikbare plugins of thema's zijn niet altijd even kwalitatief
 • Hackgevoelig
 • De back end kan verwarrend zijn, zeker voor minder ervaren gebruikers

Werken met Concrete5

Concrete5 is ontworpen vanuit de gedachte een complete website te beheren. Het belangrijkste voordeel is dan ook dat het extreem intuïtief is: via een full sitemap is het overzichtelijk navigeren naar de te editen plek. Pagina's zijn opgebouwd uit blokken die met een klink op de muis aangepast kunnen worden. Ook Concrete5 heeft een (groeiende) community waar plugins en thema's beschikbaar zijn. Deze ondergaan echter een kwaliteitscontrole voor ze worden toegevoegd. Enkele bekende gebruikers van Concrete5 zijn Cambridge University Press, Red Bull BC One, Government of Switzerland, U.S. Army MWR. En De Webmakers :).

Voordelen:

 • Zeer gebruiksvriendelijk door inline content editing, ook voor CMS-nieuwelingen
 • Het zogeheten PRB-team (Peer Review Board) controleert ontworpen plugins voordat deze toegevoegd worden aan de marktplaats: veiliger en meer kwaliteit 
 • Concrete5-certificering voor webdesignbureaus maakt het makkelijker om professionele webbouwers te vinden 
 • Ook zeer geschikt voor intranetsites inclusief geavanceerd permissie-systeem

Nadelen:

 • Minder bekend
 • Kleinere community dus minder beschikbare thema's en plugins

SEO met Concrete5 en WordPress

We haalden SEO al even aan, maar omdat het zo'n belangrijk onderdeel bij de creatie van een nieuwe website, gaan we nog even dieper op het onderwerp in. Zowel Concrete5 als WordPress bieden manieren om de websitecontent eenvoudig te optimaliseren voor zoekmachines. Voor WordPress is Yoast de meest bekende plugin om meta titles en descriptions, heading tags en alt tags toe te voegen. Voor Concrete5 is geen plugin nodig, dit systeem heeft ingebouwde mogelijkheden die het toevoegen van SEO elementen net zo gemakkelijk maken.

Het oordeel: welk CMS kiezen?

WordPress of Concrete5; je verwacht hier misschien een klip en klaar oordeel. Echter is er geen vaste regel om voor een CMS te kiezen. De Webmakers geven Concrete5 de absolute voorkeur; zowel onze developers als onze klanten vallen voor de kwaliteit, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van dit CMS. Het dagelijks groeiende aanbod aan fantastische plugins en thema's maakt het steeds beter en ervaren webbouwers kunnen daarmee elke ontwerpvraag van klant of sitebezoeker beantwoorden. In onze ogen een belangrijk voordeel in een online wereld met ongeduldige websitebezoekers waar usability en user experience steeds belangrijker wordt.

Vrijwel iedereen kiest voor Concrete5 na het zien van een demonstratie. Ben je benieuwd, neem dan contact op voor een demonstratie.

Een tevreden klant:
"Fijn bedrijf, heeft het al jaren op orde. Geen vraag is te veel en altijd snel en vriendelijk contact!"

- Martijn Bakker

Concrete5 Specialist

Wil jij een Concrete5 demonstratie? Neem dan contact met ons op. 

Waarom een CMS?
Onderhoud websites snel en eenvoudig
Op maat gemaakt
Gebruiksvriendelijk
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
02
november
2016
Cor Riezouw
Door: Cor Riezouw
Fulltime Webmaker sinds 2000. Advies,(UX)Design, HTML, CSS,en Zoekmachine optimalisatie (SEO), Zoekmachine Advertising (SEA), Content Beheer, Social Media Beheer.
Tags: Website Design, Concrete5 CMS, Wordpress
Leestijd: 3 min
Wordpress vs Concrete5 2016

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten