Zo bescherm je jezelf tegen internetcriminaliteit

In 2021 zijn bijna 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van online criminaliteit

Tegenwoordig zijn er online steeds meer oplichters actief. Internetcriminaliteit komt veel voor en de oplichters worden er steeds beter in. Echt is bijna niet meer te onderscheiden van nep. Om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt van deze criminele activiteiten geven wij je een aantal tips!
 

In 2021 zijn bijna 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van online criminaliteit

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2021 17% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder weleens te maken heeft gehad met online criminaliteit. Dit komt neer op bijna 2,5 miljoen mensen! En dit blijft niet zonder gevolgen: 1 op de 3 slachtoffers geeft aan dat zij psychische of financiële problemen ondervinden na de gebeurtenis.

Online criminaliteit bestaat in verschillende vormen, waaronder:

  • Online oplichting en fraude
  • Hacken
  • Online bedreiging en intimidatie
     

68% van de Nederlanders heeft te maken gekregen met phishing

Phishing is iets wat de laatste jaren veel voorkomt. In 2021 heeft 68% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder weleens een telefoontje, e-mail of ander bericht ontvangen wat waarschijnlijk werd gestuurd door een oplichter. 2% hiervan is er ingetrapt wat voor hen kan zorgen voor financiële schade.

Bij phishing wordt vaak om vertrouwelijke gegevens gevraagd zoals wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens. Oplichters proberen deze te krijgen door een link te sturen naar een malafide website waar je dus niet op moet klikken!

Op dit moment gaat er ook een phishingmail rond uit naam van de Kamer van Koophandel. Meer weten? Lees het hier.
 

Tips om jezelf tegen internetcriminaliteit te beschermen

  1. Zorg voor een veilig wachtwoord
    Je hoort nog te vaak dat men een simpel wachtwoord heeft die internetcriminelen makkelijk kunnen kraken. Een wachtwoord is eigenlijk de eerste verdediging tegen internetcriminelen dus zorg dat deze veilig is. 

    Hoe creëer je een veilig wachtwoord? 
    - Hoe langer, hoe sterker.
    - Gebruik naast letters ook cijfers of speciale tekens 
    - Maak ook gebruik van hoofdletters

    Zorg er daarnaast voor dat je niet voor elke website of account hetzelfde wachtwoord gebruikt. De crimineel hoeft dan maar één wachtwoord te kraken om vervolgens in al jouw accounts te komen. 
     
  2. Wees voorzichtig
    Controleer eerst of de echtheid van een bericht of mail door bijvoorbeeld te kijken naar de afzender, de link en eventuele spelfouten. Twijfel je? Klik dan nooit op de link en stuur geen persoonlijke gegevens! Neem eventueel contact op met de betreffende instantie om te verifiëren dat het nep is. 
     
  3. Controleer de link
    Is de link veilig? Kijk eerst hoe de link eruit ziet. Komt dit overeen met de website die je kent van de afzender? Bevat de link vreemde tekens? Dit zijn dingen die belangrijk zijn om even te checken voordat je zomaar op de link klikt. 
     
  4. Voer altijd de benodigde software updates uit
    Een computer, laptop of mobiele telefoon heeft nou eenmaal geregeld updates nodig. Deze updates zijn niet voor niets en verbeteren vaak de beveiliging van jouw apparaat. Zorg dus dat je deze direct uitvoert.
     

Bescherm jouw website tegen DDoS aanvallen

DDoS aanvallen is iets waar individuen niet mee te maken krijgen maar bedrijven wel. Ongewenst verkeer is een veelvoorkomend probleem en kan zorgen voor flinke schade. Bedenk je eens hoeveel klanten je misloopt als een website een dag niet bereikbaar is? Om jouw website hiertegen te beschermen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Web Application Firewall.
 

De Web Application Firewall tegen ongewenst websiteverkeer

De Web Application Firewall (WAF) is onze nieuwste beveiligingsoplossing om jouw website te beschermen tegen ongewenst verkeer. De applicatie firewall filtert, monitort en (eventueel) blokkeert verkeer al voordat deze jouw website heeft bereikt. Onveilig verkeer maakt dus geen kans en krijgt geen toegang tot jouw website.

Wil jij jouw website beveiligen tegen ongewenst verkeer?

Meer informatie   Neem contact met ons op
 

Een tevreden klant:
"Zeer tevreden over onze samenwerking met De Webmakers. [..] Prettig communiceren en goede kennis van onze vaste developer zijn een goede basis tot succes."

- Rudolph Dekker

Tips om jezelf te beschermen tegen internetcriminaliteit
Zorg voor een veilig wachtwoord
Wees voorzichtig
Controleer de link
Voer altijd de benodigde software updates uit
Jouw website beschermen tegen onveilig verkeer?

De Web Application Firewall in onze nieuwste beveiligingsoplossing om jouw website te beschermen tegen ongewenst verkeer.

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
05
augustus
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Veilige Website, Web Application Firewall
Leestijd: 3 min
Zo bescherm je jezelf tegen internetcriminaliteit

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten