Deze zoekopdrachten waren trending in 2022

Heb jij hier ook op gezocht?

Zoals ieder jaar heeft Google Trends weer een overzicht gemaakt van de belangrijkste zoektrends in het afgelopen jaar. De Year of Search 2022 geeft ons meer inzicht in wat ons bezighield in 2022. Dit kun je zowel wereldwijd bekijken als filteren per land. In deze blog lichten wij de zoektrends uit van Nederland in 2022.
 

Year in Search 2022

Wat hield ons bezig in 2022? Welke vragen stelden we? Welke mensen inspireerden ons? En welke momenten hebben internationaal de aandacht getrokken? Year in Search 2022 geeft ons hier inzicht in. 

Allereerst heeft Google een film gemaakt met wat de wereld bezig hield. Hoewel 2022 het jaar was dat de wereld eindelijk weer openging na een lockdown, zochten mensen meer dan ooit naar nieuwe mogelijkheden. Een nieuw tijdperk breekt aan!

Men zocht meer dan ooit naar ‘Can I change?’. Het gaat om jezelf veranderen en opnieuw ontdekken waar je echt gelukkig van wordt. Levens worden omgegooid door voor onbepaalde tijd te gaan reizen maar het kan ook minder drastisch door bijvoorbeeld elke dag te gaan sporten of te ontdekken waar jouw carrière doelen liggen. 

Bekijk video


De zoektrends in Nederland in 2022

En dan nu de trending zoekopdrachten in Nederland. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën waarvan wij een aantal zoekopdrachten uit gaan lichten. De lijsten zijn gebaseerd op de zoektermen met de grootste verkeerstoename dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Wij lichten er een aantal voor je uit:

De oorlog in Oekraïne

Onder de algemene zoektrends staat op nummer 1 Oekraïne. Het zal niemand ontgaan zijn dat Oekraïne op dit moment in een oorlog is verstrikt met Rusland. Vele Nederlanders hebben hierop gezocht, met een absolute piek rond eind februari / begin maart. In verhouding met andere zoekopdrachten, is deze het meest gebruikt in Friesland, gevolgd door Zeeland en Groningen.
 

Zoektrend Oekraïne
Elektrische kachel en gasprijs

De gasprijzen zijn op dit moment historisch hoog en dat zorgt ervoor dat er dit jaar een flinke stijging is geweest op het woord ‘Elektrische kachel’. Erg verrassend is het niet dat dit zoekwoord hoog in het lijstje staat. 

De top 5 onder Duurzaamheid en Milieu ziet er als volgt uit:

 1. Klimaatverandering
 2. Storm Eunice
 3. Elektrische kachel
 4. Boerenprotest
 5. Gasprijs
Wat is Pinksteren?

Hoewel de kerstdagen en de jaarwisseling voor de deur staan, zijn er in Nederland nog een aantal officiële feestdagen die worden beloond met een vrije dag. Eén daarvan is Pinksteren. Maar wat is Pinksteren eigenlijk?

Dit jaar waren Nederlanders meer dan voorgaande jaren geïnteresseerd in de oorsprong van Pinksteren. Want wat is het eigenlijk? En waarom hebben we een vrije dag? De piek viel, niet geheel onverwachts, in de week van de Pinksterdagen. 
 

Zoektrend Pinksteren
Technologische ontwikkelingen

Op het gebied van technologie, is dit jaar ten opzichte van vorig jaar, de grootste stijging te  zien op onder andere iPhone 14 en iPhone 13, WhatsApp storing en FIFA23, maar op nummer 1 staat het spel Wordle. Hoewel het spel al sinds 2018 bestaat, is het afgelopen jaar pas een echte hit geworden. Het doel van het spel is om woorden te raden. Typ een woord en de letters die op de juiste plaats staan worden groen. Ga door tot je het woord geraden hebt!

De top 10 onder Technologie en Games ziet er als volgt uit:

 1. Wordle
 2. iPhone 14
 3. James Webb-ruimtetelescoop
 4. WhatsApp storing
 5. FIFA 23
 6. iPhone 13
 7. NFT
 8. iOS 16
 9. Samsung S22
 10. Elden Ring


Ben je benieuwd naar alle zoektrends van 2022? Bekijk het hier!

Zoektrends 2022
 

Bekijk ook eens de jaaroverzichten van 2020 en 2021.

Een tevreden klant:
"De gehele operatie is door De Webmakers in optima forma begeleid en tot in details uitgevoerd. [..] Wij zijn en blijven bij De Webmakers!"

- Piet Maartense

Dit jaar het meest gezocht
De oorlog in Oekraïne
Elektrische kachel en gasprijs
Wat is Pinksteren?
Technologische ontwikkelingen
SEO pakket bij De Webmakers

Wil je volgend jaar ook inspelen op de trends? Besteed SEO dan uit!

Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
22
december
2022
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker sinds 2019. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, Teksten, Google Trends
Leestijd: 3 min
Deze zoekopdrachten waren trending in 2022

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten