Blog: Zoektrends: een terugblik op 2020

Afgelopen jaar stond in het teken van deze zoekwoorden!

Het jaar is voorbij gevlogen, en zo zijn we alweer aangekomen bij de laatste maand van 2020. Een goed moment om terug te blikken op dit roerige jaar. Eerder publiceerden wij een blog over de meest gebruikte zoekwoorden per sector. Maar wat zijn eigenlijk de meest gebruikte zoekwoorden van dit jaar?

Google Trends

Om te achterhalen op welke zoekwoorden en thema’s het meest gezocht is in 2020, hebben wij gebruik gemaakt van Google Trends. Dit is een tool van Google die precies bijhoudt welke zoekwoorden en thema’s het meest gezocht zijn binnen een bepaald tijdsbestek. 

Je kunt de tool gebruiken om te kijken hoeveel er wordt gezocht op een specifiek zoekwoord die je zelf intypt, of je kunt algemeen (of per branche) bekijken op welke woorden veel is gezocht in een bepaalde periode.

Top 5 zoektrends van 2020

Google heeft daarnaast een handig jaaroverzicht gemaakt van de zoektrends van 2020 in Nederland. Deze zijn opgesplitst in verschillende categorieën zoals nieuws, zoekopdrachten, tv-programma’s en ‘wat is..?’ vragen. Doordat Google het zoekgedrag van zijn doelgroep goed monitort krijg je een handig overzicht van de thema’s die speelden in het afgelopen jaar.

Wij lichten hieronder een aantal trends uit van deze top 5 lijsten.

Het Coronavirus

Het zal je niet ontgaan zijn (helaas), maar 2020 stond in het teken van het Coronavirus. Dat is ook terug te zien in de zoektrends want het coronavirus staat op nummer 1 in de top zoekwoorden. Wel is te zien dat de piek van deze zoekterm zich vooral heeft voorgedaan in maart en dat deze vanaf april weer ver is gaan dalen.
 

Zoektrend Coronavirus

Het Coronavirus is niet het enige populaire zoekwoord; het virus komt namelijk terug bij verschillende categorieën. Zo zie je bijvoorbeeld bij de ‘wat is..?’ categorie de zoekopdracht ‘wat is een lockdown?’ terugkomen, bij de ‘waarom’ categorie de vraag ‘waarom heet het coronavirus?’ en bij de ‘hoe maak je..?’ categorie ‘hoe maak je een mondkapje?’. 

De verkiezingsstrijd in Amerika

Naast het Coronavirus zijn er ook nog andere onderwerpen waar wij Nederlanders erg geïnteresseerd in zijn. Zo had bijvoorbeeld de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden vele Nederlanders in zijn greep. De zoekopdracht ‘verkiezingen Amerika’ staat op een derde plaats in de populairste zoekopdrachten. 

In de afbeelding zie je nog meer populaire gerelateerde zoektermen aan 'verkiezingen Amerika'.
 

Zoektrend Verkiezingen Amerika

Waarom vragen

We vroegen vaker dan ooit waarom. Waarom zijn cornflakes uitgevonden? Waarom hamsteren we wc papier? Waarom vragen zullen nooit verdwijnen. Er zijn namelijk altijd vragen waar men een antwoord op wilt; of dit nou gaat om een tijdelijke kwestie, zoals het hamsteren op wc papier, of een random vraag. 

Dit is de top 5 ‘waarom..?’ vragen in 2020

  1. Waarom zijn cornflakes uitgevonden?
  2. Waarom hamsteren we WC-papier?
  3. Waarom hangt de vlag uit vandaag?
  4. Waarom heet het coronavirus?
  5. Waarom is de lucht blauw?

(Google)

Recepten en koken

Door het vele thuiszitten is een trend te zien in het zoeken naar recepten en koken. Het hele jaar door is hier veel opgezocht, met een hoogtepunt in april. Nederlanders zijn aan het koken geslagen, dat is iets wat hieruit wel duidelijk wordt. Vooral populair is het bakken van brood, kabeljauw en taart. 

De onderstaande grafiek is een voorbeeld van brood bakken. Je ziet hier dat de interesse in 2020 duidelijk veel hoger is dan in de voorgaande 4 jaar. 
 

Zoektrend Bakken en recepten
Een tevreden klant:
"In samenwerking met de Webmakers hebben we nu een site waar we trots op zijn. Van de Lay-out tot de kleine details, alles is gebouwd zoals wij het wilde hebben."

- S. Faas

SEO door De Webmakers

Jouw website de nieuwe zoektrend maken van het jaar? Geef de SEO uit handen aan De Webmakers!

top 5 zoektrends 2020:
Het Coronavirus
Amerikaanse verkiezingen
'Waarom' vragen
Koken en recepten
RIVM
Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van onze nieuwste blogberichten.

*  Website URL
17
december
2020
Tessa Brolsma
Door: Tessa Brolsma
Fulltime Webmaker van 2019 tot 2023. Gespecialiseerd in Contentbeheer, Social Media, zoekmachine optimalisatie en meer.
Tags: Marketing, Teksten
Leestijd: 3 min
Zoektrends: een terugblik op 2020

Een suggestie voor ons blog?

Laat het ons weten