Domeinnamen

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Domeinnamen

Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie (bijvoorbeeld .nl, .com, .eu) en is jouw eigen, unieke adres op internet. 

Met een domeinnaam kun je:

  • Gebruikmaken van e-mail (door middel van een e-mailpakket);
  • Gebruikmaken van webhosting;
  • Een koppeling maken naar bestaande websites;
  • Subdomeinen aanmaken.

Een domeinextensie is het laatste stukje van de domeinnaam (bijvoorbeeld .nl, .com of .eu) Zo is de domeinextensie van De Webmakers (www.dewebmakers.nl) .nl. 

Er bestaan verschillende soorten extensies. Zo kan een extensie de afkorting zijn van een onafhankelijk land (nl, de, fr), maar ook van een instelling of organisatie: .com (commercieel), .org (non-profit) en .biz (commercieel).

Voor een compleet overzicht, kun je een kijkje nemen op onze pagina over domeinnaamextensies

In de openbare WHOIS-gegevens kun je de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam vinden. Iedereen kan deze gegevens opvragen via het WHOIS-systeem waardoor de houder van een domeinnaam altijd te vinden én bereiken is. 

Je kunt een verhuizing aanvragen door contact met ons op te nemen. Vervolgens ontvang je van ons een e-mail, waarin we je vragen om extra gegevens. In de meeste gevallen hebben we alleen een token of autorisatiecode nodig. Na ontvangst van de gegevens ronden wij je verhuizing af.

Je kunt ons altijd bellen (0183 - 66 45 35) of contact met ons opnemen.

Als je jouw domeinnaam wilt wegverhuizen, zeg je eerst je domeinnaam op. Na je opzegging ontvang je (afhankelijk van de extensie) een token of autorisatiecode om jouw domein te verhuizen. In alle gevallen geldt dat de nieuwe provider de verhuizing dient te initiëren en dat je dit altijd bij hen moet aanvragen.

Let op: Zeg je domeinnaam minimaal 1 maand voor het aflopen van jouw contract op.

De autorisatiecode van jouw domeinnaam wordt, na opzegging van het contract van jouw domeinnaam, automatisch per e-mail naar je verzonden. Je ontvangt de token of de autorisatiecode binnen 24 uur nadat de opzegging aan jou is bevestigd.

Heb je geen autorisatiecode ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Nee, aan een verhuizing zijn geen additionele kosten verbonden. Vanaf het moment dat de domeinnaam succesvol naar De Webmakers is verhuisd, gaat je nieuwe contractperiode in. Dit betekent dat je op dat moment een factuur ontvangt voor de registratie van je domeinnaam.

Een verhuizing houdt in dat je je domeinnaam verplaatst van de ene naar een andere provider. Je kunt je domein naar De Webmakers toe verhuizen of je domein van De Webmakers wegverhuizen.

Nee, het is niet mogelijk om jouw domeinnaam te wijzigen. Het is wel mogelijk om je bestaande domeinnaam op te zeggen en een nieuwe domeinnaam vast te leggen.

Ja. Wanneer je jouw domeinnaam bij De Webmakers registreert, wordt er een pagina van De Webmakers getoond. Zo is voor iedereen duidelijk dat de domeinnaam niet meer beschikbaar is voor registratie.

Ook als je webhosting bij je domein hebt besteld, is er (totdat je een website publiceert) een pagina van De Webmakers te zien.

  • Het beste is om een extensie te kiezen die aansluit op je doelgroep, heb je alleen Nederlandse klanten? Kies dan bijvoorbeeld voor .nl.
  • De domeinnaam moet iets vertellen over de website, als je bijvoorbeeld kleding verkoopt noem je je domeinnaam geen appelsenperen.nl.
  • Het is verstandig om een domeinnaam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is.
  • Een andere reden van een duidelijke domeinnaam is de vindbaarheid in de zoekmachines.

De uitgevende instanties voor domeinnamen hebben een procedure om opgeheven of verwijderde domeinnamen niet meteen weer beschikbaar te stellen, deze domeinnamen worden 40 dagen in quarantine geplaatst. Tijdens deze periode is het voor de jou als oorspronkelijke houder van de domeinnaam mogelijk om de domeinnaam uit quarantaine te halen en te heractiveren.

De uitgevende instanties voor domeinnamen hebben een procedure om opgeheven of verwijderde domeinnamen niet meteen weer beschikbaar te stellen, deze domeinnamen worden 40 dagen in quarantine geplaatst. Het aantal dagen dat een domeinnaam in quarantaine wordt geplaatst, verschilt per extensie. Het is daarom niet met zekerheid aan te geven wanneer bijvoorbeeld een .com domeinnaam vrijkomt voor registratie.

EURid staat voor European Registry of Internet Domain Names en is de instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van Europese .eu domeinnamen.

SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en is verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl domeinnamen.

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan via de mail, je kunt ons bellen (0183 - 66 45 35) of via het contactformulier.

Wat kunnen we voor je doen?

Voor meer informatie over domeinnamen