Wat is SEO?

Verbeter de kwaliteit van je website voor de lange termijn

Wat is SEO?

Zoekmachine optimalisatie, ook wel Search Engine Optimization in het Engels, is het verbeteren van de kwaliteit van een website om zo een hogere ranking te verkrijgen in de zoekmachines. De optimalisaties vinden plaats op drie vlakken; techniek, content en autoriteit.

De voordelen van SEO

  • Hogere positie in Google
  • Meer organisch verkeer naar je website
  • De optimalisaties zorgen voor een grotere gebruiksvriendelijkheid
  • Verhoging van de relevantie van jouw website

Het belang van zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie is een belangrijk aspect als je meer relevante bezoekers naar jouw website wilt trekken en ook daadwerkelijk relevantie wilt toevoegen voor jouw doelgroep. Het draagt namelijk bij aan het behalen van een hogere positie in de zoekmachines. Over het algemeen geldt hoe hoger de positie, hoe hoger het doorklikpercentage (CTR). Ga dus aan de slag met het verbeteren van de kwaliteit van jouw website!

Ga direct aan de slag!

De drie aspecten van zoekmachine optimalisatie

Het algoritme van Google maakt gebruik van meer dan 200 ranking factoren bij het rangschikken van websites in de organische resultaten. Er wordt veel gespeculeerd over deze factoren want Google maakt deze niet allen bekend. Wat echter wel bekend is, is het volgende.

Optimaliseer de content, techniek en autoriteit

De verschillende ranking factoren kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën: content, techniek en autoriteit. Zie het als drie tandwielen: het is belangrijk dat alle drie de aspecten goed geoptimaliseerd zijn om maximaal resultaat te behalen. Je kunt namelijk beschikken over goede content, maar als de techniek of autoriteit van jouw website niet op orde is, is de kans groot dat jouw website alsnog niet gevonden gaat worden door jouw doelgroep. 

Creëer de juiste content

Het is belangrijk dat jouw website gevonden wordt op termen die worden gebruikt door jouw doelgroep als ze zoeken naar jouw content. Als deze match niet tot stand komt, zal jouw website niet gevonden worden door de personen die juist op zoek zijn naar jouw content. 

Dit is niet het enige; het is namelijk ook belangrijk dat jouw content past bij de zoekwoorden die gebruikt worden. Als een bezoeker namelijk op jouw website terecht komt, maar niet vindt wat hij/zij zocht, zal de website weer verlaten worden. Deze bezoeker is niet waardevol voor jouw bedrijf, en jouw bedrijf ook niet voor deze bezoeker. Daarnaast zorgt dit voor een hoog bouncepercentage, wat weer als een negatief signaal wordt gezien door Google. 

Daarom is het belangrijk dat er een uitgebreid zoekwoorden onderzoek wordt uitgevoerd waarbij zoekwoorden worden gevonden die aansluiten bij de zoekintentie van jouw doelgroep. Op basis van het uitgevoerde onderzoek kan waardevolle content worden gecreëerd voor de webpagina: één van de aspecten die een belangrijke rol speelt bij zoekmachine optimalisatie. 

Het kan soms moeilijk zijn om de juiste content te creëren. Daarom helpen De Webmakers jou daar graag bij!

Lees meer over contentbeheer

Goede content is belangrijk, maar niet het enige aspect dat moet worden geoptimaliseerd. 

Linkbuilding

Naast uitstekende content, is het worden van een autoriteit op jouw vakgebied ook van belang. Maar hoe verhoog je deze autoriteit? Dit doe je door linkbuilding. Linkbuilding gaat om het verzamelen van kwalitatief goede links naar jouw website. 

Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld waardevolle content creëren waardoor bedrijven zelf naar jou gaan verwijzen, of investeer je tijd om zelf relevante bedrijven in jouw branche te selecteren waar je graag een link van zou willen ontvangen. Hiermee neemt niet alleen de autoriteit toe, maar ook het verkeer naar jouw website. 

Bekijk onze 10 tips voor linkbuilding!

Technische optimalisaties

Naast de bovengenoemde aspecten, is techniek ook een belangrijk aspect om op te focussen bij zoekmachine optimalisatie. Technische optimalisaties zorgen namelijk voor de basis van een gebruiksvriendelijke en goed werkende website. Niemand zit bijvoorbeeld te wachten op een langzame website. 

In deze blog schrijven wij over verschillende optimalisaties op het gebied van techniek. Kort samengevat zijn dat de volgende punten:

  • Veiligheid van de website
  • Laadsnelheid
  • Dode links
  • Dubbele content
  • Toegankelijk voor zoekrobots
  • Maak gebruik van Structured Data

Zorg dat jouw website gebruiksvriendelijk is

De gebruiker moet centraal staan bij jouw website. Zij zijn tenslotte de personen die gebruik maken van jouw website én dus wil je dat zij beschikken over een goede gebruikerservaring. Zorg dus dat jouw website een goede snelheid heeft, informatie eenvoudig te vinden is en dat de content relevant is voor jouw doelgroep. Zo zorg je ervoor dat gebruikers op jouw website willen blijven. 

Zie SEO niet als een sprint maar als een marathon

Zoekmachine optimalisatie is een proces voor op de lange termijn. Vaak wordt gedacht dat er wel even snel resultaat valt te behalen en dat je binnen no-time een nummer 1 positie te pakken hebt. Zo werkt dat echter niet. 

De optimalisaties die je uitvoert dragen niet op de korte termijn bij aan hogere posities, hier gaat namelijk tijd overheen. Het is een doorlopend proces waarbij vele factoren een rol spelen. Daarom is het belangrijk dat er regelmatig optimalisaties uitgevoerd worden. Zo behaal je uiteindelijk niet alleen een betere positie, maar beschik je ook over een kwalitatief goede website. 

Wil je wel op de korte termijn resultaat behalen? Neem dan een kijkje bij zoekmachine adverteren. 

Meer informatie over zoekmachine adverteren

Zoekmachine optimalisatie door De Webmakers

De Webmakers helpen jou graag bij het beter vindbaar maken van jouw website. Dit doen we aan de hand van 3 SEO-pakketten. Alle pakketten richten zich op zowel de content, techniek en autoriteit. Wij zijn ervan overtuigd dat een optimalisatie op deze drie vlakken bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw website. 

Bekijk de SEO-pakketten
 

Waarom SEO?
Hogere positie in Google
Meer organisch verkeer naar je website
Grotere gebruiksvriendelijkheid
Zoekmachine optimalisatie door De Webmakers

Een SEO-pakket voor jouw website is al beschikbaar vanaf €300,- per maand exclusief BTW.

Een tevreden klant:
"Waar de Webmakers vooral in uitblinken is service en support. De medewerkers reageren snel en problemen zijn heel snel opgelost."

- Willemijn de Bruijn

Neem contact met ons op

Voor meer informatie over wat is seo?