Domeinnamen

Vind hier een antwoord op de meest gestelde vragen over domeinnamen

Veelgestelde vragen

Domeinnamen

Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie (bijvoorbeeld .nl, .com, .eu) en is jouw eigen, unieke adres op internet. 

Met een domeinnaam kun je:

  • Gebruikmaken van e-mail (door middel van een e-mailpakket);
  • Gebruikmaken van webhosting;
  • Een koppeling maken naar bestaande websites;
  • Subdomeinen aanmaken.

Het laatste stukje van de domeinnaam is de domeinextensie. (bijvoorbeeld .nl, .com of .eu) Zo is de domeinextensie van De Webmakers (www.dewebmakers.nl) .nl. 

Er bestaan verschillende soorten extensies. Zo kan een extensie de afkorting zijn van een onafhankelijk land (nl, de, fr), maar ook van een instelling of organisatie: .com (commercieel), .org (non-profit) en .biz (commercieel).

Voor een compleet overzicht, kun je een kijkje nemen op onze pagina over domeinnaamextensies

In de openbare WHOIS-gegevens kun je de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam vinden. Iedereen kan deze gegevens opvragen via het WHOIS-systeem waardoor de houder van een domeinnaam te vinden én bereiken is.

Vanwege de AVG zien we wel dat er steeds minder gegevens publiekelijk inzichtelijk zijn.

Ja, dat is mogelijk. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen.

Wanneer de domeinnaam die je wilt registreren bezet is, kun je kijken of deze naam in combinatie met een andere extensie nog niet is geregistreerd door anderen. Daarnaast hebben wij nog andere tips voor een andere variant op je domeinnaam.

Voor advies hierover neem je contact op met ons.

Je kunt ons altijd bellen (0183 - 66 45 35) of contact met ons opnemen.

Een verhuizing houdt in dat je je domeinnaam verplaatst van de ene naar een andere provider. Je kunt je domein naar De Webmakers toe verhuizen of je domein van De Webmakers wegverhuizen. 

Lees meer veel gestelde vragen over domeinnaam verhuizingen.

Nee, het is niet mogelijk om jouw domeinnaam te wijzigen. Het is wel mogelijk om je bestaande domeinnaam op te zeggen en een nieuwe domeinnaam vast te leggen.

Ja. Wanneer je jouw domeinnaam bij De Webmakers registreert, wordt er een pagina van De Webmakers getoond. Zo is voor iedereen duidelijk dat de domeinnaam niet meer beschikbaar is voor registratie, maar op dat moment nog niet wordt gebruikt.

Ook als je webhosting bij je domein hebt besteld, is er (totdat je een website publiceert) een pagina van De Webmakers te zien.

  • Het beste is om een extensie te kiezen die aansluit op je doelgroep, heb je alleen Nederlandse klanten? Kies dan bijvoorbeeld voor .nl.
  • De domeinnaam moet iets vertellen over de website, als je bijvoorbeeld kleding verkoopt noem je je domeinnaam geen appelsenperen.nl.
  • Het is verstandig om een domeinnaam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is.
  • Een andere reden van een duidelijke domeinnaam is de vindbaarheid in de zoekmachines. Wanneer je kleding verkoopt, en je benoemt deze woorden in je domeinnaam, werkt dit positief voor je online vindbaarheid.

De uitgevende instanties voor domeinnamen hebben een procedure om opgeheven of verwijderde domeinnamen niet meteen weer beschikbaar te stellen. Deze domeinnamen worden 40 dagen in quarantaine geplaatst. Tijdens deze periode is het voor jou, als oorspronkelijke houder van de domeinnaam, mogelijk om de domeinnaam uit quarantaine te halen en te heractiveren. Hier zijn wel vaak extra kosten aan verbonden.

De uitgevende instanties voor domeinnamen hebben een procedure om opgeheven of verwijderde domeinnamen niet meteen weer beschikbaar te stellen, deze domeinnamen worden 40 dagen in quarantaine geplaatst. Het aantal dagen dat een domeinnaam in quarantaine wordt geplaatst, verschilt per extensie. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen wanneer bijvoorbeeld een .com domeinnaam vrijkomt voor registratie.

EURid staat voor European Registry of Internet Domain Names en is de instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van Europese .eu domeinnamen.

SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en is verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl domeinnamen.

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan via de mail, je kunt ons bellen (0183 - 66 45 35) of via het contactformulier.

Wat kunnen we voor je doen?

Voor meer informatie over domeinnamen