Hoeveel geduld heeft u tijdens het openen van een webpagina?

PageSpeed: het belang van een snelle website

Blijft u braaf wachten tot de informatie eindelijk verschijnt, of bent u binnen drie seconden alweer weggeklikt? Het tweede is veel waarschijnlijker. De snelheid van uw website, oftewel de PageSpeed, is een dealbreaker.

Boeien en binden
Internetters zijn ongeduldig, zeker de mobiele bezoekers. Want als er íets vervelend is, dan is het wel een website die traag laadt. Een snelle website houdt bezoekers geboeid en geeft u de kans om uw diensten en producten te laten zien. Het tegenovergestelde is ook waar: hecht u geen waarde aan de snelheid van de website, dan riskeert u dat bezoekers wegklikken voordat ze een indruk hebben kunnen krijgen van uw bedrijf en, erger, doorklikken naar de concurrent.

PageSpeed en ranking in Google
Daarnaast speelt er nog een factor mee: een snelle website scoort beter in Google. De laadtijd van een pagina, oftewel de PageSpeed, is een ranking factor binnen het algoritme van Google. Wilt u de vindbaarheid van uw website verbeteren, dan doet u er dus goed aan aandacht te besteden aan de PageSpeed.

You snooze, you loose
Het moge duidelijk zijn: websites die niet snel zijn, laten klanten lopen. Wat nu?

Google doet er alles aan om een zo goed mogelijke ervaring op internet na te streven. Om ons daarbij te helpen ontwikkelden ze een tool om de snelheid van websites te testen: PageSpeed Insights.

Analyse met PageSpeed Insights
Mediaweb onderzocht in 2014 en 2015 de snelheid van de websites van de 200 grootste bedrijven in Nederland. Daarvoor maakten ze gebruik van PageSpeed Insights van Google.
Enkele bevindingen:

  • slechts 11% van de onderzochte websites scoorde qua snelheid op desktop een voldoende
  • op smartphones was dit slechts 0,5% (één bedrijf)
  • 97% van de grootste Nederlandse internetbureaus presteerde matig tot slecht qua snelheid op smartphones, en 83% scoorde matig tot slecht op desktops

Als proef op de som analyseerden wij onze website ook met PageSpeed Insights.

pagespeed-insights.jpg

PageSpeed Insights is een gebruiksvriendelijke en bovendien gratis tool die met een klik op de muis inzicht geeft in de score van uw website. Na het intikken van de url verschijnt er een lijst met mogelijke verbeterpunten, plus informatie hoe de verbetering uit te voeren. Ideaal natuurlijk, zeker voor developers. Want hoewel sommige tips gemakkelijk uit te voeren zijn, zoals het optimaliseren van afbeeldingen, vragen andere verbeteringen echt om technische (web)kennis.

Test de PageSpeed van uw site
Wij testen met regelmaat de score van dewebmakers.nl in PageSpeed Insights. Het is een goede leidraad voor het onderhoud aan onze website. Als webdesignbureau kunnen we immers niet achterblijven. Practice what you preach.

Blog & Tips

Is uw interesse gewekt?

Ja, bel mij voor een afspraak

Privacy

Sinds 2000 hebben De Webmakers meer dan 600 projecten voor meer dan 500 klanten opgeleverd

Kies ook voor ervaring en professionaliteit